Poruka

Parlamentarci odbili sastanak s iranskim ministrom: Iz Sarajeva poruka Americi

Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkazan je sastanak članova kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je bio zakazan za danas u 16.00 sati, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova došao je na poziv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja ga je i primila.

Podrška

Putem medija su pak hrvatski dužnosnici poručili kako se ne žele sastati s njim.

Prema izvještaju agencije Fena, ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran naglasili su nakon sastanka prijateljske odnose dviju zemalja, a iranski šef diplomacije najavio je i nastavak podrške njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se novinarima, sugovornici su podsjetili na podršku Irana Bosni i Hercegovini ''ne samo u njenim najtežim trenucima te naglasili potrebu veće trgovinske razmjene dviju zemalja''.

Navodi se kako je na sastanku bilo riječi i o sankcijama Iranu u okviru nuklearnog sporazuma te je iranski ministar izrazio iransku zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i protivljenje nastavku oružanih sukoba te kršenju ljudskih prava ne samo u Ukrajini već i drugim zemljama.

Poruka Americi

Iranski ministar je rekao i da su neprihvatljivi postupci Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja kada je riječ o Iranu, posebno u oblasti kršenja ljudskih prava i postojećih međunarodnih standarda.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je da su uznemirujuće slike stradanja ljudi u Iranu posljednjih tjedana vrhunac stranog uplitanja i izazivanja nereda u njegovoj zemlji te planiranog terora.

''Nijedna osoba u Iranu nije stradala od tamošnje policije i snaga reda, dok je 67 pripadnika policije stradalo od ubačenih elemenata'', kazao je iranski šef diplomacije i dodao da „Amerikanci žele u Iranu energente, naftu i plin, zbog čega je i pokrenuta aktualna kampanja“.

Kopirati
Drag cursor here to close