Glavna tužiteljica

Palo obećanje: Do kraja godine padaju velike ribe!

Govoreći o procesuiranju slučajeva korupcije, Tadić je najavila da će biti procesuiranja visokorangiranih počinitelja do kraja godine.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2019. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''“Moram reći da za mog mandata neće biti montiranih procesa i da će svi oni koji budu optuženi, to biti na osnovu činjenica i dokaza. Iz ranijeg perioda vidimo da su visokopozicionirane osobe uglavnom oslobođene odgovornosti od strane Suda BiH'', rekla je u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glavna državna tužiteljica Gordana Tadić.

Navela da će rad u okviru ove vrste krivičnih djela poboljšati i spajanje sadašnjih odjela II i III u jedan odjel – koji bi se bavio organiziranim kriminalom, gospodarskim kriminalom, korupcijom i terorizmom.

Govoreći o procesuiranju slučajeva korupcije, Tadić je najavila da će biti procesuiranja visokorangiranih počinitelja do kraja godine. Posebno je izdvojila da je donijela obavezno uputstvo tužiteljima da vrše financijske istrage u skladu s novim preporukama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), te da je po prvi put izvršena kvalifikacija šta je visoka, srednja i niska korupcija.

Uskoro je planirano i osnivanje odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, s obzirom na veći broj slučajeva krijumčarenja migranata.

Tadić je kazala kako je činjenica da je manje od polovine tužitelja koji rade na predmetima ratnih zločina podiglo barem po jednu optužnicu ove godine, ipak, dobar rezultat.

Video: Intervju – Gordana Tadić: “Rezultati Tužilaštva nisu poražavajući – već ohrabrujući”

''Ne, ni u kom slučaju naši rezultati nisu poražavajući, nego veoma ohrabrujući… Tužiteljstvo BiH svake godine na kraju godine uradi najsloženije predmete iz svih oblasti, kako ratnih zločina, tako i organiziranog i gospodarskog kriminala, korupcije i terorizma. Međutim, potrebne su duge i teške istrage da bi se došlo do optužnice… Do kraja godine planirano je da će ih biti otprilike onoliko koliko je bilo i prošle godine'', rekla je Tadić u intervjuu koji je vođen prije objavljivanja izvještaja stručnjaka o vladavini prava u BiH koji je kritizirao rad državnih pravosudnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close