Potpisan memorandum

Samo dvije zdravstvene ustanove iz Hercegovine ulaze u borbu protiv korupcije

Cilj projekta je da doprinese unaprjeđenju sustava sprečavanja i borbe protiv korupcije u BiH
Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2019. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Unaprjeđenje transparentnosti u radu, donošenje sustavnih rješenja, suradnja javnih ustanova, te jačanje njihovih kapaciteta da preventivno djeluju preduvjeti su za adekvatnu borbu protiv korupcije", zaključeno u četvrtak tijekom Svečanog potpisivanja memoranduma povodom uspostavljanja suradnje sa 15 zdravstvenih ustanova.

Memorandum je potpisan u sklopu projekta koji implementiraju Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI), a financira Europska unija. Cilj projekta je da doprinese unaprjeđenju sustava sprečavanja i borbe protiv korupcije u BiH, priopćeno je iz CCI-a.

Emsad Dizdarević, projekt menadžer TI BiH, tijekom svog izlaganja osvrnuo se na važnost suradnje civilnog društva i javnih ustanova u jačanju prevencije od korupcije, te suprotstavljanju svim oblicima korupcije, posebno u zdravstvu.

Foto: PR / Potpisivanje memoranduma o borbi protiv korupcije

''Prednost ovakvog pristupa je što će se kroz rad sa 15 zdravstvenih ustanova doći do najboljih rješenja za unaprjeđenje internih akata, zasnovanih na prethodno provedenoj analizi, ali i praktičnom radu sa ustanovama. Suradnja ima za cilj pomoći ustanovama da brže i lakše realizira aktivnosti u borbi protiv korupcije, te posluže kao primjeri dobre prakse koji bi se preslikali i u druge zdravstvene ustanove u zemlji. Smanjenje rizika od korupcije, za početak u 15 zdravstvenih ustanova, pokazalo bi da je moguće značajno poboljšati stanje u pojedinim ustanovama ali i generalno u sektoru zdravstva'', rekao je.

Tijekom događaja predstavljene su aktivnosti na kojima će uključene ustanove raditi u sljedećem razdoblju.

Video: Obitelj Grabo - Dar za život

''Potpisnice memoranduma su se prvenstveno obavezale da će zajednički raditi na izmjeni pravnih akata koji uređuju oblasti identifikacijske kao one podložne korupciji (javne nabavke, upravljanje ljudskim resursima, sukob interesa, upravljanje financijama). Unaprjeđenjem sustava prevencije i borbe protiv korupcije u navedenim oblastima bi bile ostvarene financijske uštede u sektoru zdravstva, unaprijeđen sustav zapošljavanja i  Podrška Europske unije  borbi protiv korupcije u BiH napredovanja kadrova, te ojačan kapacitet zdravstvenih radnika što će utjecati na povećanje kvalitetu zdravstvene zaštite za građanke i građane BiH'', rekao je Slaven Divčić ispred Centara civilnih inicijativa

Memorandum o suradnji su potpisale: Kantonalna bolnica Bihać; Dom zdravlja Travnik; Dom zdravlja Lopare; Dom zdravlja Banja Luka; Opća bolnica ''Abdulah Nakaš'' Sarajevo; Univerzitetski klinički centar Tuzla; Dom zdravlja Bijeljina; Bolnica Gradiška; Univerzitetska bolnica Foča; Zdravstveni centar Brčko; Dom zdravlja Tomislavgrad; Dom zdravlja ''Isak Samokovlija'' Goražde; Opća bolnica Konjic; Kantonalna bolnica Zenica.

Foto: PR / Potpisivanje memoranduma o borbi protiv korupcije

"Mi smo svi ovdje dobrovoljno, jer želimo da pokažemo da smo potpuno otvoreni javnosti i civilnom društvu. Spremni smo da uvažimo utemeljene i konstruktivne kritike na naš rad i da na njih odgovorimo. UKC je usvojio Pravilnik o borbi protiv korupcije 2011. godine, koji je omogućio uspostavu institucionalnih mehanizama o prevenciji i borbi protiv korupcije. Želimo svoja iskustva podijeliti sa svim ostalim učesnicima u projektu, i dalje ih unaprijediti kroz ovaj projekt'', izjavio je Ervin Mujkić, načelnik sektora za pravne poslove i ljudske resurse.

''Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo Memorandum o suradnji koji će omogućiti viši stupanj suradnje sa sudionicima u projektu, osigurati veću transparentnost u radu naše zdravstvene ustanove, te usvajanje novih dokumenata koji će osigurati bolji rad zaposlenika'', izjavio je Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare.

Projekt sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koji financira Europska unija, u vrijednosti od 490.000 eura, nastoji doprinijeti smanjenju rizika za pojavu korupcije u sektoru zdravstva u BiH kroz unaprjeđenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH koji će poslužiti kao primjeri dobre prakse za dalje uspostavljanje sustavnih preventivnih rješenja i suzbijanje korupcije u sektoru zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close