U dijalogu je spas

Pričanje o BiH: Svatko sjeda sa svakim

Najavljen je i posjet čelnika SDA Bakira Izetbegovića Beogradu te razgovor s predsjednikom Vučićem.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi posjet posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, izvršne direktorice za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove, očekuje se u BiH s velikim zanimanjem, objavio je Večernji list navodeći kako Palmer, koji je karijerni diplomat, slovi kao jedan od najboljih poznavatelja ove regije.

Za Trumpa je imenovan posebnim izaslanikom za zapadni Balkan, što je i ostao za Bidenove administracije, koja ga je potom uputila na konkretno djelovanje - izmjenu Izbornoga zakona u BiH. To bi trebala biti i glavna tema razgovora koje će on i europska izaslanica Angelina Eichhorst voditi s bosanskohercegovačkim liderima.

''Baš kao što je poželjan i cijeli niz bilateralnih susreta, pa i izvan granica BiH, imajući u vidu značaj uloge susjednih zemalja. Posebno u situaciji kada je, osim izborne reforme, zemlja suočena i s institucionalnom krizom te nepostojanjem minimuma suglasnosti o njezinu funkcioniranju. Tako je nakon nedavnog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom uslijedio i Dodikov susret s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem'', navodi Večernjak.

Gotovo u isto vrijeme predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravi u Beogradu, gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je putem Instagrama poručio da je sretan što je ugostio Dragana Čovića kao predstavnika hrvatskoga naroda u BiH i dodao da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima.

''Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornoga zakona / ograničene promjene ne mogu ugroziti temelje BiH. Konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana'', rekao je Čović.

Najavljen je i posjet čelnika SDA Bakira Izetbegovića Beogradu te razgovor s predsjednikom Vučićem.

Izetbegović je još ranije imao susret u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Taj, kao i najavljeni susret s Vučićem, iskoristili su Izetbegovićevi politički protivnici u Sarajevu da ga napadnu jer prihvaća “razgovor izvan institucija”.

On, pak, odgovara da nema štete od razgovora, ali da neće s Vučićem pregovarati o bilo čemu. U svakom slučaju, svi ovi razgovori dolaze neposredno pred Palmerov posjet BiH i sigurno mogu samo pomoći da se dođe do rješenja za izbornu reformu, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close