Uoči sjednice

Formiranje Vlade HNŽ u idućih desetak dana - HDZ i SDP čekaju SDA

Uoči početak sjednice Skupštine HNŽ-a Arman Zalihić iz SDP-a BiH i Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH kazali su novinarima kako su te dvije stranke odradile svoj dio posla, te da se sada čeka SDA.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2023. u 11:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) trebala bi biti završena u sljedećih desetak dana, najavili su iz HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SDA, stranaka koje će činiti vladajući većinu.

Čekanje na SDA

Uoči početak sjednice Skupštine HNŽ-a Arman Zalihić iz SDP-a BiH i Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH kazali su novinarima kako su te dvije stranke odradile svoj dio posla, te da se sada čeka SDA.

- Naša očekivanja su uperena prema SDA. Očekujemo da oni, kao jedan od koalicijskih partnera, razriješe prijepore koji su se dogodili. Iskreno se nadam da ćemo idućeg tjedna tu priču završiti jer ovo stvarno više nema smisla. Imaju svojih unutarnjih problema i poteškoća vezano za ovaj koalicijski sporazum, očekujemo od njih da tu priče završi i da svi skupa napokon formiramo Vladu HNŽ-a – izjavio Tomislav Martinović (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a.

Arman Zalihić, skupštinski zastupnik SDP-a BiH, ima sličan stav.

- Imamo gotov program i sporazum. S naše strane je ispoštovano, sa strane HDZ-a je ispoštovano i čekamo trećeg partnera da donese svoju odluku i da to privedemo kraju – poručio je Zalihić.

Da bi Vlada trebala biti uskoro formirana potvrdio je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Džafer Alić iz SDA.

- Mi smo u pregovorima došli do samog kraja, osjetila se potreba završetka i dodatnog definiranja tog dogovora. Smatram da je tu došla priča do kraja i da ćemo kroz idućih deset dana to završiti. Treba nam još malo vremena, vjerujem da ćemo ovo što je zakočilo proces riješiti u idućih par dana – izjavio je Alić.

Video: HNŽ bi trebao dobiti vladu u idućih desetak dana, HDZ i SDP čekaju SDA

Po njegovim riječima, prvo što je usuglašeno u međustranačkim pregovorima bila su programska načela.

- Onako kako je SDA nastupila na izborima, otprilike smo taj program unijeli u ove pregovore s našim partnerima i vjerujem da je to dio programskih unaprjeđenja u radu buduće vlade i skupštine. Smatram da ćemo imenovanjem vlade doći do rješenja koje smo naveli u programu. Vjerujem da će te biti zaista zadovoljni onim što smo postigli - poručio je.

Komplicirani odnosi 

Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska županija posljednje su dvije županije u kojima nisu formirane nove vlade nakon prošlogodišnjih izbora, a po Alićevim riječima na situaciju u HNŽ-u utječu komplicirani odnosi na drugim razinama vlasti.

- Težili smo tome da budemo u paketu sa Srednjobosanskim kantonom koji je lijepo i lagano prošao kroz ovaj sustav. Kad se završila Federalna vlada, završili su i oni svoj posao. Nažalost, mnogi procesi opterećuju proces ovdje. Taj dio i federalne i državne vlade te vlade u ostalim županijama, mora se osjetiti i ovdje u HNK. Smatram da smo sve to u ovom razdoblju savladali i imamo još jedan mali korak da ga završimo - zaključio je Alić.

Podsjećamo, vlast bi u županiji, koja nije formirana nakon proteklih izbora, trebali dijeliti HDZ BiH, koji daje premijerku, te SDA i SDP. Raspodjela ministarstava trebala bi biti slična dosadašnjoj iako se govorilo kako postoje nesuglasice oko raspodjele između SDA i SDP-a BiH te da je to glavni razlog otezanja. HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo bi pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH bi dobio dva. HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, financijama i obrazovanjem, a SDP gospodarstvom te trgovinom, turizmom i okolišem.

Za formiranje izvršne vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH u županijskoj skupštini ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Dok se u početku pokušavalo iznaći formulu u kojoj bi vlast bila formirana bez SDA, navodno je konačne dogovore oduljilo čekanje raspleta unutar same stranke koja je proteklog tjedna održala unutar stranačke izbore na kojima su članovi stranke mogli birati samo Bakira Izetbegovića za predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close