Dodikovanje

Ovo je stoljeće ujedinjenja Srba

Dodik kaže da koliko god da je prošlo stoljeće bilo stoljeće stradanja, ovo može biti stoljeće integracija i ujedinjenja srpskog naroda.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2019. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je razdoblje stradanja iza Srba i da dolazi vrijeme za srpsko ujedinjenje, naglasivši da na putu ujedinjenja Srpske i Srbije ima pomaka.

''Kroz povijest su pokušavali odvojiti nas raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namjerom da nas odvoje od matice, što nije točno. Narodi, poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj povijesni zahtjev'', rekao je Dodik za Srpski telegraf.

Umjetno dijeljenje

Prema njegovim riječima, koliko god da je prošlo stoljeće bilo stoljeće stradanja, ovo može biti stoljeće integracija i ujedinjenja srpskog naroda.

''Mnogi su protiv nas. Ima ih iz regije, a i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo motriti i čekati geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je vještački podijeljen treba se ujediniti jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života'', istaknuo je Dodik te ocijenio da na tom putu ujedinjenja ima pomaka.

''Prije desetak godina kada su Srbijom upravljali veleposlanici, kada smo mi iz Republike Srpske dolazili kod liječnika tretirani smo kao stranci. To sada više nije slučaj. Studenti iz Srpske su tretirani kao stranci. S ovom vlašću to više nije tako'', naveo je Dodik.

Kaže kako veliki broj građana iz Republike Srpske želi iskoristiti pravo da dobije i putovnicu Srbije, te napomenuo da i sam najčešće koristi tu putovnicu.

''To je moja primarna identifikacija'', rekao je Dodik.

Spas iz Rusije

Na pitanje može li predsjednik Rusije Vladimir Putin pomoći spajanju Srpske i Srbije, Dodik je odgovorio da Moskva prvenstveno podržava međunarodno pravo, što se zasniva na činjenici da se narodi moraju opredijeliti kako žele živjeti.

''To je pokazano na Krimu. Poslije referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga naravno nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija ranije imala ovu snagu koju ima sada u Putinovo vrijeme, pitanje je kako bi se stvari odvijale'', rekao je Dodik.

Kaže da mu je žao što Rusija nije imala sadašnju snagu kada su bombardirane Srbija i Republika Srpska.

''Rusija neće biti po strani, ili se bar mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima'', rekao je Dodik.

Kada je riječ o Kosovu, konkretnim koracima i pomoći Putina oko tog pitanja, Dodik je rekao da Rusija ne priznaje samoproglašeno Kosovo, da ima pravo veta u Vijeću sigurnosti i zna da, ukoliko bi netko učinio nešto protiv interesa Srba u Vijeću sigurnosti, to ne bi dozvolili, prenosi Srna.

Što je Sarajevo?

Dodik je podsjetio da je Rusija stavila veto na predloženu britansku rezoluciju, čime je spriječeno da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom.

''To je najbolji dokaz da će Rusija na globalnom planu uvijek zaštititi interese Srba'', rekao je Dodik.

Poručio je kako podržava politiku Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije, dodajući da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i osobnog.

''Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim neophodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je da bez ukidanja pristojbi nema dijaloga'', rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li prije biti novih izbora nego što se formira Vijeće ministara, Dodik je rekao da je Sarajevo ''jedna politička kaljuga i da to nije ništa novo''.

''Od Daytona na ovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcioniranja, iako BiH nikada nije funkcionirala, nije bilo vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što naravno nije istina, jer svi smo tamo žrtve'', rekao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close