Junker

Ovo je prirodan put za BiH

Napomenuo je da će Europska komisija sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 12:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovaj put na koji ste krenuli je prirodan put za Bosnu i Hercegovinu jer vi jeste Europa i integralni dio europskog teritorija, europske povijesti i kulture i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Europe'', rekao je je danas predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na početku obraćanja zastupnicima i izaslanicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima.

Pozdravio je izabrane predstavnike BiH, kao i građane BiH jer, kako je rekao, ovdje i jesu zbog njih te da za njih rade.

''U trenutku kada vaša država prelazi novu etapu na putu ka kandidaturi i pristupu Europskoj uniji (EU), htio bih reći koliko sam osobno vezan za europsku perspektivu BiH'', istaknuo je Juncker.

Napomenuo je da će Europska komisija sada pomno proučiti odgovore i početi pripremati mišljenje u pogledu zahtjeva BiH za pristup EU.

''Htio bih da radite s nama, naročito s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, koja nažalost nije s nama, kao i s europskim tajnikom za politiku proširenja i susjedstva Johannesom Hahnom, a sve to u duhu jedinstva kako bi Europska komisija preporučila, kada za to dođe trenutak, vašu službenu kandidaturu za pristup EU'', rekao je Juncker.

Poručio je da je budućnost BiH u Europskoj uniji koja se zasniva na nekim temeljnim vrijednostima i da svaka država treba nešto učiniti u tom pogledu.

''Europska unija je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija u EU'', dodao je predsjednik Europske komisije.

Visoki dužnosnici EU, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i europski tajnik za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, danas borave u službenoj posjeti BiH povodom uručivanja odgovora BiH na Upitnik Europske komisije.

Odgovore BiH predsjedniku Europske komisije jutros su uručili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close