Predaja upitnika

Europljani dočekani poljupcima: Danas je divan dan!

Prije ceremonije predaje odgovora na Upitnik Europske komisije protokolom je predviđen bilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Europske komisije i članovima izaslanstva Europske unije.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 10:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na zvaničnoj ceremoniji u Sarajevu danas su uručili predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.


Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a predsjedavajući Zvizdić napomenuo je da su priprema i usuglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz europske agende.

 


Čović je naglasio kako je odgovaranjem na Upitnik urađen ogroman posao za koji je bilo potrebno oko 14 mjeseci, ali uz uvažavanje uvjeta djelovanja u BiH jer je prvih nekoliko mjeseci utrošeno kako bi se uspostavilo funkcioniranje Mehanizma koordinacije.

Nema besplatnog ručka

Odgovoreno je na više od 20.000 stranica, podsjetio je Čović, a odgovori su,  kaže,  do kraja usuglašeni. Više od 1.000 bh. službenika radilo je na ovom poslu i Čović smatra da je to dokaz da su uhodani sustavi usuglašavanja te je izrazio nadu da će to olakšati svaki sljedeći korak na putu ka EU, ali i da će se raditi brže i efikasnije.

Zahvalio je Junckeru i ostalim prijateljima BiH u Europskoj uniji jer BiH sada u svojim rukama drži europski put te ukoliko bude dovoljno razumijevanja i bezuvjetnog opredjeljenja, BiH može dostići zemlje koje su sada ispred nje na putu ka EU.

''Nadam se da ova klima uoči parlamentarnih izbora neće zaustaviti naše aktivnosti nego ubrzati sve ono što je u evropskoj agendi za dobijanje kandidatskog statusa. Svjesni smo procedura i znamo da nema besplatnog ručka, nego moramo činiti ono što je u posljednje tri ili četiri godine rađeno'', podvukao je Čović.

Video: Junckeru uručeni odgovori na Upitnik Europske komisije


Mišljenja je i da je ovo ohrabrujući dan za sve one koji čine vlast kako bi se poslala poruka, i kroz usvajanje izbornog zakonodavstva, da se može zajednički raditi i djelovati.

Predsjednik Europske komisije napomenuo je da je ovo važan dan za BiH i za Europu te je odao priznanje svima koji su bili uključeni u ovaj posao odgovaranja na više od 3.000 pitanja u tako kratkom roku jer je BiH faktički imala šest mjeseci da odgovori na Upitnik EK.

Suština odgovora važnija od datuma

''Veliki broj državnih službenika radio je na tom poslu. Impresioniran sam kvalitetom urađenog posla. Vidjeli ste sada kako izgleda svakodnevni posao europskih službenika i spremi ste na buduće faze'', kazao je Juncker.

Ipak posebno je naglasio da je suština odgovora važnija od datuma te stoga danas nije mogao reći koji je to datum kada će BiH biti zemlja kandidat, ali je najavio da će odgovori biti analizirani te će utvrditi da li su potrebna dodatna pitanja.

''Ići ćemo korak po korak. Srž je važnija od datuma i treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Ovo je bio ozbiljan posao i mi ćemo i dalje biti prijateljski nastrojeni'', zaključio je Juncker.

  / Europsko izaslanstvo s Predsjedništvom | Fena

Predsjedniku Europske komisije Junkeru predsjedatelj Predsjedništva Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić uručit će odgovore na Upitnik Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Prije ceremonije predaje odgovora na Upitnik Europske komisije protokolom je predviđen bilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Europske komisije i članovima izaslanstva Europske unije.

Važan korak

Bh. lideri ocijenili su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Europskoj uniji, a predsjedavajući Zvizdić napomenuo je da su priprema i usuglašavanje odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obveza iz europske agende.


U procesu odgovaranja na Upitnik sudjelovalo je 1.100 različitih institucija sa svih razina vlasti. Upitnik upućen BiH sadržavao je 3.242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a komesar Hahn uručio ga je 9. prosinca 2016. godine predsjedavajućem Zvizdiću.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju Uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close