Blokada

Otkazana sjednica Vijeća ministara, Hrvati nisu došli

Ministri iz reda HDZ-a BiH poslali su obavijest o tome kako se neće pojaviti na zasjedanju Vijeća ministara BiH, pa je sjednica otkazana.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2018. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za srijedu neće biti održana, što je izravna posljedica izbornih rezultata i političkih nesuglasica unutar te institicije. Do odgađanja je došlo zbog neslaganja povodom zahtjeva za dopunu dnevnog reda, saznaje Srna u Vijeću ministara.

Ministri iz reda HDZ-a BiH poslali su obavijest o tome kako se neće pojaviti na zasjedanju Vijeća ministara BiH, pa je sjednica otkazana.

Nakon što je na održanim općim izborima u BiH kandidat DF Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH, predstavnici hrvatskog naroda u BiH najavili su kako će na taj čin Bošnjaka znati odgovoriti. Nije poznato je li današnji nedolazak ministara iz HDZ-a BiH na sjednicu Vijeća ministara jedan od takvih odgovora, pa su odlučili bojkotirati sjednicu ove državne institucije ili je riječ samo o neslaganju za dnevni red današnje sjednice.

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH trebao bi u tijeku dana obavijestiti javnost da je sjednica Vijeća ministara BiH otkazana zbog “nedostatka kvoruma”.

HDZ u središnjem državnom tijelu vlasti ima tri ministra i to ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, potom ministra pravde BiH Josipa Grubešu i ministricu obrane BiH Marinu Pendeš.

U Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH stoji odredba koja glasi: “Da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici, mora biti prisutno više od 50 % članova Vijeća ministara BiH, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnoga naroda“.

Državna vlast danas je između ostalog trebala razmatrati prijedlog odluke o izdavanju jamstva BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor 5C u Republici Srpskoj između Javnog poduzeća Auto-ceste Republike Srpske i Europske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu sjednice trebala biti i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim priljevom migranata u BiH i informacija o primopredaji vojarne “Ušivak” u Hadžićima, objavljeno je na službenoj stranici Vijeća ministara.

Pred ministrima je trebala biti i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. srpnja ove godine i informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj – lipanj ove godine.

Trebalo je biti riječi i o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. prosinca 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close