Žele trajno rješenje

Osmorka: Jednokratne Schmidtove odluke nećemo podržati

Nastavljeni su intenzivni pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2023. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednokratne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta nećemo podržati, zaključak je sastanka Stranke za BiH i NES-a s proširenom Trojkom, održanog u Federalnom parlamentu. Uputili su poziv Ustavnoj komisiji da što prije zakaže sjednicu i ponudi potencijalno rješenje za formiranje Federalne vlade. Najavili su i konsultacije s pravnim timom visokog predstavnika Christiana Schmidta, tijekom ovog tjedna u OHR-u.

Nastavljeni su intenzivni pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Na stolu pred političkim akterima pitanje - kako do dogovora o imenovanju novog saziva Federalne vlade. Novi krug razgovora pokrenut je na inicijativu Stranke za BiH i NES-a, a u fokusu izmjena Ustava Federacije BiH. Sjednica Ustavne komisije i dalje nije zakazana, a iz Stranke za BiH ne kriju da je priželjkuju ovaj tjedan - koja bi mogla biti od krucijalnog značaja za rasplet komplicirane političke situacije na Federalnoj razini. Niz sastanaka Stranka za BiH i NES započeli su s koalicijskim partnerima.

"Prvi smo organizirali s našim prijateljima unutar Osmorke, gdje smo razgovarali o Ustavnim promjenama, o potrebi da komisija zasjeda čim prije. Dijelimo mišljenje da se te izmjene Ustava trebaju održati u što skorije vrijeme, vršimo svojevrsni pritisak na komisiju da zasjeda", kazao je Admir Čavalić, šef Kluba SzBiH u Zastupničkom domu FBiH.

"Ovo je djelovanje na nametanje i na dugoročno rješavanje da ne budemo više u blokadama. Kakva će rješenja biti visokog predstavnika, to mi možemo samo pretpostavljati", rekao je Irfan Durić, šef Kluba NES u Zastupničkom domu FBiH.

Osim izmjena Ustava Federacije BiH, u fokusu razgovora bile su i potencijalne odluke visokog predstavnika. Iako njegove poteze brojni smatraju jedinim rješenjem za izlaz iz pat-pozicije u kojoj se nalazi Federacija, proširena Trojka usuglašeno sa Strankom za BiH i NES-om uputila je jasnu poruku na adresu OHR-a.

"Nismo za privremena rješenja, mi smo za stalna rješenja, a s obzirom na nepredvidivost gospodina Schmidta, mislim da ne postoji osoba koja može predvidjeti što je njemu u glavi, što i kada namjerava učiniti jer sve nas je neprijatno iznenadio u izbornoj noći", istakao je Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

"Podržavamo sve inicijative i zaključke kao što je bila ova Stranke za BiH i NES-a u kontekstu građanskog opredjeljenja. A visoki predstavnik, ako nameće odluke, treba da nameće odluke koje idu u korist građanskog opredjeljenja i u korist približavanja EU i NATO-u", poručio je Adnan Delić, predsjednik Kluba NiP u Zastupničkom domu FBiH.

Međutim, ne protive se svi jednokratnim odlukama visokog predstavnika. Odavno je poznato da je lider HDZ-a BiH zagovornik te opcije. Jer računa da bi mu išla u prilog. Dugoročna rješenja ne prihvata, a na izjavu Čovića da neće biti ustupaka Osmorci, Damir Mašić moć vidi u rukama Schmidta a ne lidera HDZ-a BiH.

"Tko može dati bilo kome ustupak ikakav ako buduće rješenje nije stvar političkog dogovora, nego volje šta će uraditi jedan čovjek visoki predstavnik", kazao je Mašić.

Podsjećamo, ustavni rok za formiranje Vlade Federacije istekao je 6. travnja.

Federalni parlament i sutra će biti adresa za razgovor ali sa drugim političkim akterima. SBiH i NES uputili su poziv predstavnicima SDA i DF-a, a tema razgovora izmjene Ustava Federacije BiH. U četvrtak čekaju i koalicijske partnere, predstavnike HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close