Šuškanje

Prebijeg: Izaslanik SDA prelazi u redove osmorke?

SDA s DF-om u Bošnjačkom klubu je jedina grupacija koja je zadovoljila Schmidtov kriterij…
Vijesti / Politika | 13. 04. 2023. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od izaslanik SDA u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda planira se prikloniti osmorki, objavio je Hrvatski medijski servis pozivajući se na neslužbene izvore.

Pročitajte još

Ukoliko se ova informacija pokaže točnom, u tom bi slučaju vrata izboru nove Vlade FBiH bila širom otvorena, a ponovna intervencija visokog predstavnika u deblokadi formiranja vlasti bila bi izlišna.

Naime, prema izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, koje je 2. listopada nametnuo Christian Schmidt najmanje 11 izaslanika u svakom od tri nacionalna kluba ima pravo kandidirati člana Predsjedništva FBiH. Ukoliko ni jedna od stranaka, ili koalicija nema potrebnih 11 ruku, u drugom krugu ljestvica se spušta na sedam, pa na četiri.

SDA s DF-om u Bošnjačkom klubu je jedina grupacija koja je zadovoljila Schmidtov kriterij, prenosi Hrvatski medijski servis navodeći kako oni ukupno imaju 13 izaslanika, a osmorka 10, pa su jedini mogli predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH u liku Refika Lende, dok osmorka s 10 izaslanika to pravo nije stekla.

No, eventualni prebijeg omogućio bi osmorci da i ona naknadno stekne mogućnost predložiti kandidata za rukovodstvo FBiH, jer bi došla do 11. ruke u bošnjačkom klubu.

''To bi otvorilo mogućnost resetiranja cijelog procesa formiranja vlasti koji bi zahtijevao smjenu aktualnog vodstva Federacije te izbor novog. U tom slučaju hrvatski klub u kojem većinu ima HDZ BiH bi, bez sumnje, ponovno kandidirao Lidiju Bradaru, Klub Srba Igora Stojanovića, dok bi bošnjački klub ovaj put imao mogućnost nominirati dvojicu kandidata-jednog blok SDA- DF, a drugog osmorka. Kako HDZ i osmorka imaju većinu u oba doma Federalnog parlamenta jasno je da bi, prilikom novog izbora, bio izabran kandidat kojeg bi predložilo 11 izaslanika osmorke u Klubu Bošnjaka. Nakon tog imenovanje Vlade FBiH moglo bi se bez ikakvih zapreka izvršiti u vrlo kratkom roku'', navodi Hrvatski medijski servis.

 

Alić kaže da neće

 

Na napise je reagirao Senad Alić, koji je dospio u žižu javnosti kada je iz PDA prešao u SDA. On je u razgovoru za N1 kazao kako ovo nije točno te da je riječ samo o medijskim špekulacijama.

''Pravo da vam kažem mene nitko nije kontaktirao. To je medijski nešto procurilo. Mogu vama da kažem da se to neće desiti. Ostajem kao samostalni poslanik u većini koju smo već napravili. Vjerojatno im je potreban određen broj ruku, da li u Domu naroda ili u Skupštini Tuzlanskog kantona, pa šire ovakve priče. Ja neću mijenjati mišljenje, država mi je ispred svega. Interes države je ispred svega. Nikada ne bih rekao da Refik Lendo ne želi dati potpis za formiranje Vlade FBiH, to tako govore iz Osmorke. Refik Lendo poštuje samo Ustav koji je propisan u Federaciji BiH'', kazao je Alić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close