Nasrtaj na Daytonski sporazum

SDA pozdravlja zabrinutost

''Ono što očekujemo je da visoki predstavnik s riječi pređe na djela''.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2022. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adil Osmanović iz Kluba SDA u Parlamentu BiH kazao je kako je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o entitetskom VSTV i nepokretnoj imovini, najgrublji nasrtaj na Daytonski mirovni sporazum, piše N1.

''Ono što očekujemo je da visoki predstavnik s riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da, nakon što se sjednica završi, visoki predstavnik sankcionira sve koji rade na urušavanju Daytona'', rekao je Osmanović.

Naveo je kako je Klub SDA pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH ocjenu ustavnosti do sada donesenih zaključaka i rezolucija koje je donijela NSRS, a da za Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS nisu jer nije stupio na snagu.

''Želim istaći da su vlasti RS, 12 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH 2008. godine pokrenuli postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH oko donošenja Zakona o VSTV. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci 30.1.2009. godine potvrdio da je zakon o VSTV BiH usuglašen s Ustavom BiH. Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnova, a to je jasno označeno u ovoj odluci Ustavnog suda'', rekao je Osmanović.

Poručio je da, ''ukoliko izostane reakcija visokog predstavnika i međunarodne zajednice, ulazimo u anarhiju''.

''Pokazuje se da oni koji nisu spremni da se pridržavaju Ustava mogu činiti sve kada je u pitanju ova država. To se ne smije dopustiti. Očekujemo reakciju međunarodne zajednice i Tužiteljstva BiH'', rekao je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close