Marčeta

Optužbe u Drvaru: Tajkuni i crkva

Marčeta kaže kako je Drvar oduvijek bio srpski grad i poručio hrvatskim tajkunima da nema prekrajanja povijesti.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2019. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta rekao je Srni da ''hrvatski tajkuni u Drvaru, najvećoj srpskoj povratničkoj zajednici u FBiH, žele prekrajati povijest i radi zataškavanja njihovog kriminala potežu pitanje izgradnje katoličke crkve u ovoj općini''.

Marčeta je rekao da to stvara nemir kod srpskih povratnika u Drvar, piše Srna.

''Oni koji stvaraju nemir među povratnicima u Drvaru većinom i ne živi ovdje. Njima je Drvar mjesto boravka dok mogu otimati, uzimati i stavljati u svoje džepove. Njihove kuće su po Rijeci, Puli, Zagrebu i Karlovcu. Osobni interesi su im u pitanju kada govore o izgradnji te crkve. Manipuliraju brojevima kada kažu da ih ima oko 400 u Drvaru jer je njihov broj znatno manji'', kaže Marčeta.

Podsjetio da su Hrvati 1995. godine, po dolasku u Drvar, uzurpirali zgradu DTV Partizan i nelegalno uselili svoju crkvu koja i danas tu postoji, a ispred tog objekta postavili obilježje hrvatskim braniteljima, ''želeći na taj način prekrajati povijest''.

''Željeli su prekrajati povijest, govoreći da je Drvar povijesni hrvatski grad, da su Hrvati bili žrtve, da su Hrvati navodno ubijani na potezu od Grahova do Petrovca. To je sve daleko od istine'', istaknuo je Marčeta.

Rekao je kako oni svoje nezadovoljstvo ispoljavaju tako što kritiziraju lokalne vlasti, pa su u nekim livanjskim medijima na račun načelnika općine Drvar upućene razne uvrede.

''Pojedinci su na račun načelnice općine uputili uvrede, što je neprimjereno. To dodatno stvara nemir među Srbima u Drvaru, koja je najveća povratnička općina u Federaciji'', dodaje Marčeta.

Kaže kako je Drvar oduvijek bio srpski grad i poručio hrvatskim tajkunima da nema prekrajanja povijesti.

''Drvar je grad heroj sa slavnom poviješću'', rekao je Marčeta te istaknuo kako su Hrvati po dolasku u Drvar 1995. godine totalno uništili Drvar, a domicilno srpsko stanovništvo je iseljeno sa svojih ognjišta.

''Uništili su i spalili sve što se moglo uništiti. Spaljene su kuće i uništeni spomenici, među kojima je Spomenik žrtvama fašističkog terora koji je bio jedan od zaštitnih znakova Drvara. Drvar je grad koji po broju narodnih heroja bio drugi u BiH, a njihove biste su srušili i odvezli na smetlište'', rekao je Marčeta.

Naglasio je kako su i prirodni resursi oteti lokalnim zajednicama gdje su većinski Srbi.

''Drugi upravljaju našim resursima i bogate se, dok Srbi povratnici preživljavaju i bore se za koru kruha'', istaknuo je Marčeta.

Kopirati
Drag cursor here to close