Rata neće biti

Opozicijski lideri iz RS-a protiv radikalizacije situacije

Nakon sastanka s predstavnicima drugih opozicionih stranaka iz RS-a Šarović je istaknuo da će podržati jedino legitimno prenošenje nadležnosti na entitetsku razinu, a to je u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2021. u 19:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se opozicija u RS protivi svakoj aktivnosti koja dovodi u opasnost taj entitet i BiH.

Nakon sastanka s predstavnicima drugih opozicionih stranaka iz RS-a Šarović je istaknuo da će podržati jedino legitimno prenošenje nadležnosti na entitetsku razinu, a to je u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Jednostrane odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nasilje i bilo koja druge metode koja bi dovela u pitanje živote ljudi i prizivala kaos za nas su potpuno neprihvatljive'' poručio je Šarović.

Kao posebno indikativno izdvojio je stav Rusije da daytonska struktura u BiH nema alternativu, kao i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog koje smatra da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik mora ozbiljno zamisliti.

Šarović je najavio mogućnost nastavka prosvjeda u RS jer aktuelna vlast u RS nije ispunila nijedan od zahtjeva građana okupljenih na nedavnim prosvjesima poput ostavki, procesuiranja zloupotreba u nabavkama tijekom pandemije, te sprečavanja "medijskog mraka" u RS.

Predsjednik Partije demokratskog procesa Branislav Borenović naglasio je da su postigli dogovor da im je na prvom mjestu zaštiti interes RS i njenih građana unutar Daytonskog sporazuma, te da nikakvo kockanje s interesima RS ne dolazi u obzir.

Dodao je da politika SNSD-a nije dobila ničiju podršku već samo dovodi RS u opasnost od izolacije, te istaknuo da oni ne žele biti kao Donbas, Južna Osetija ili Abhazija. 

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić poručio je da rata u BiH više neće biti jer ga oni neće dozvoliti, kao ni međunarodna zajednica.

Kopirati
Drag cursor here to close