Nema dogovora

Opozicija u RS-u ne ide zajednički na izbore

Izbori se bliže, a opozicijske stranke u Republici Srpskoj se sve više udaljavaju jedna od druge.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2022. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić ući će u utrku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok će potpredsjednik ove stranke Radislav Jovičić biti kandidat za predsjednika Republike Srpske.

U DNS-u kažu da nije bio moguć dogovor sa PDP-om i SDS-om i da će zato na predstojećim izborima nastupiti samostalno.

"DNS će kao treća stranka po snazi ići svojim putem, svoje političke ciljeve. Mi smo parlamentarna stranka na razini Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo kapacitet i normalno da bi trebali zbog svojih članova da izađemo sa kandidatima za inokosne funkcije'', navodi.

U opozicijskim PDP-u i SDS-u smatraju da je odluka DNS-a da ide sa svojim kandidatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske ishitrena.

"Neočekivan je ovaj stav DNS-a što se nas u SDS-u tiče, jer nije bilo nikada razgovora, iako je dogovoreno da opozicijske stranke i DNS i PDP i SPS razgovaraju i dogovaraju i kandidate i nastup na izborima", kaže Nedjeljko Glamočak iz SDS-a.

"PDP je već predložio kandidata za jednu od dvije inokosne pozicije, našu Jelenu Trivić. I očekujemo da naše kolege iz SDS-a daju drugog kandidata i da u tom zajedničkom tandemu idemo na izbore i pobijedimo aktualni režim Milorada Dodika i SNSD-a i sve ostalo je za nas, u suštini, podrška vladajućem režimu", navodi predsjednk PDP-a Branislav Borenović.

Politički analitičar Tanja Topić smatra da bi za opoziciju u Republici Srpskoj bilo dobro da na izborima nastupi jedinstveno i bez rasipanja glasova, ali da to očito nije moguće, jer SDS i PDP nemaju povjerenja u DNS zbog dugogodišnjeg učešća ove stranke u vlasti.

"DNS kao opozicjska stranka je postao točka sporenja unutar pojedinih opozicijskih stranka i među članovima tih političkih stranaka. Tako da je zapravo vrlo teško vidjeti kome će ova situacija donijeti profit", ističe Topić.

Izbori se bliže, a opozicijske stranke u Republici Srpskoj se sve više udaljavaju jedna od druge. Gotovo je sigurno da će predstojeće izbore dočekati razjedinjene, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close