Dodik i Tužiteljstvo

OHR tvrdi da nitko nije iznad zakona

Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića…
Vijesti / Politika | 12. 08. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio  je, povodom optužnice podignute protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, da je poštovanje zakonskog i ustavnog okvira obaveza za svakoga i da nitko nije iznad zakona.

Poštivanje zakona

"Poštovanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obveza za svakoga jer nitko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i dužnosnike da poštuju zakone", navedeno je u komentaru OHR-a objavljenom na platformi X.

Naime, Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta te ju proslijedilo na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužiteljstva BiH su naveli da Dodika i Lukića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. srpnja odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Ustavni sud

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. lipnja Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji predviđa da odluke tog suda neće biti primjenjivane i izvršavane na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o tom sudu.

Visoki predstavnik u BiH, koga RS ne priznaje, izjavio je 1. srpnja da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužiteljstvo BiH potom formiralo predmet u vezi s usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku RS ukaza predsjednika RS.

Kopirati
Drag cursor here to close