Osmanović

OHR ne treba čekati sa sankcijama Dodiku

''Nitko neće žaliti za Dodikom, ni oni koji ga sada podržavaju. Rado će sjesti na njegovo mjesto i ponašati se pametnije i odgovornije''
Vijesti / Politika | 10. 11. 2020. u 17:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je da OHR nema razloga da čeka šest mjeseci sa primjenom sankcija Miloradu Dodiku.

Vidimo da Dodik uoči obljetnice Dejtonskog sporazuma šalje prijeteće poruke u kontekstu budućnosti Bosne i Hercegovine, nastavlja da govori o njenom mogućem nestanku, nastavlja veličati ratne zločince. Vidjeli smo i da, nakon najave mogućih sankcija, Dodik nije pokazao ni najmanji znak volje da promijeni retoriku, štaviše, poslao je još žešće i opasnije poruke,vrijeđa Viskog predstavnika, vrijeđa predsjednika SAD-a, vrijeđa zemlju u kojoj je rođen i koju predstavlja.

Uzimajući u obzir navedeno ponašanje, jasno je da OHR nema potrebe čekati šest mjeseci, kada je u pitanju primjena sankcija prema Dodiku. Naročito što je već dobio punu podršku SAD, EU i Velike Britanije, uključujući i najave u strategiji novoizabranog predsjednika SAD Joea Bidena, kao i izravnu poruku njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa da u EU nema mjesta onima koji slave ratne zločince.

Jedina ispravna reakcija jeste primijeniti odmah sankcije i pokazati odlučan pristup, kako bi to bila poruka ne samo Dodiku, već i svima drugima koji pomisle potkopavati Dejtonski mirovni sporazum i euroatlantski put BiH. Nitko neće žaliti za Dodikom, ni oni koji ga sada podržavaju. Rado će sjesti na njegovo mjesto i ponašati se pametnije i odgovornije, priopćio je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close