Inzko

Dodik: Visoki predstavnici će sahraniti BiH

''To je čovjek koji prima 24.000 eura mjesečno plaću da bi lagao Vijeću sigurnosti i ništa drugo i ne radi", tvrdi Dodik.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2020. u 16:47 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će visoki predstavnici sahraniti BiH, te da je posljednji izvještaj Valentina Inzka Vijeću sigurnosti potpuno suprotan čak i onome što traži Europska unija.

"EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudaca i regulira pitanje OHR-a, dok Incko u svom izvještaju inzistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 eura, koje neopravdano dobiva iz fondova zemalja koje financiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Dodik je rekao da će Inzko danas još jednom lagati u Vijeću sigurnosti.

"On je inače ogrezao u prevari i laži oko stanja u BiH. To je čovjek koji prima 24.000 eura mjesečno plaću da bi lagao Vijeću sigurnosti i ništa drugo i ne radi", tvrdi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da Incko pokušava da objasni i opravda politike nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje.

Dodik smatra da Inzko pokušava da i dalje isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svaljuje krivicu zato što ne ostvaruje politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koji su masovno vršili njegovi prethodnici i on.

On je naveo da je Inzko u Vijeću sigurnosti u funkciji isključivo Bošnjaka koji sastavljaju taj izvještaj.

"Najveći broj tvrdnji iz ranijih izvještaja izneseni su u medijima koji se tiskaju u Sarajevu i u funkciji su isključivo održavanja jedne iluzije o funkcionalnoj BiH, koju oni vide samo i isključivo kao centralizaciju. Nikada nisu pokušali da naprave BiH funkcionalnom na bazi onoga što piše u Dejtonu, nego su to masovno kršili i napravili jednu nemoguću situaciju", rekao je Dodik.

On je naveo da Inzko ide za tim da opravda neke ranije politike umjesto da se jasno kaže da su oni kreirali i finansirali pravosuđe za koje danas tvrde da ništa ne valja.

"Prije nekoliko dana veleposlanik Europske komisije je rekao da ne dobivaju ono zašto daju pare. Kako je moguće da oni financiraju pravosuđe i traže nešto da dobiju? Što mi onda radimo, zašto onda naši proračuni daju novac pravosuđu?", upitao je Dodik.

On je dodao da ista ta međunarodna zajednica sada hoće da se mijenja zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, koji su oni istrgli iz ustavnog sustava i nametnuli kao antiustavno mjesto u BiH.

"Naravno da nećemo glasati", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve je to koncepcija koja ide za tim da se u Vijeću sigurnosti zaokruži i zarobi pokušaj da se kao krivac navede samo Republika Srpska i Milorad Dodik.

"To je prevara. Inzko je obični prevarant i zato ga i drže tolike godine zato što vara Vijeće sigurnosti", dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close