Radončić

Ogroman je set problema u bošnjačko – hrvatskim odnosima

Eichhorst zajedno s američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem posreduje u novom krugu pregovora a oni koji su u tome sudjelovali u četvrtak odbili su govoriti o sadržaju razgovora…
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ogroman je set problema u bošnjačko – hrvatskim odnosima, u promjeni izbornog zakona, radimo naporno, radimo u boljoj atmosferi nego je to u Neumu'', rekao je Fahrudin Radončić nakon prvog dijela nastavka pregovora oko izmjena Izbornog zakona.

''Dogovor je da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori i otprilike to je jedino što u ovom trenutku mogu reći, jer znate, evo sad pravim iznimku, i dalje važi naša zajednička riječ da ne dajemo izjavu za medije'', rekao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Radončić je prokomentirao pojedine tvrdnje da su građanske stranke izbačene s jučerašnjeg sastanka.

''Što se tiče SDP-a i jučerašnjeg sastanka, moram reći kao ozbiljan čovjek, na stolu su stajala imena gospodina Mašića i gospodina Dizdara iz SDP-a. Moram reći da ih stvarno nitko nije istjerao, kada su vidjeli o čemu se radi, oni su tražili riječ, gospodin Mašić, i napustili su sastanak. Prema tome i ja sam čak rekao ostanite, a mislim i da je gospođa Angelina Eichhorst također to rekla, nije bilo nikakvog izbacivanja sa sastanka'', rekao je Radončić.  

Predstavnici ključnih političkih stranaka iz BiH među kojima su i Dragan Čović te Bakir Izetbegović u petak su nastavili pregovore o izmjenama izbornog zakona u sklopu nove pregovaračke runde započete dan ranije a iz Delegacije EU u Sarajevu su pojasnili kako su pozvani svi no neke parlamentarne stranke su odbile sudjelovati.

"Sve političke stranke koje su zastupljene u parlamentu BiH pozvane su sudjelovati u razgovorima o izbornoj i ustavnoj reformi. Jučer je poziv ponovljen također u parlamentu a kao i tijekom razgovora u Neumu no neke stranke su odlučile ne sudjelovati", objavili su u petak na Twitter nalogu Delegacije EU u BiH.

Na taj su način reagirali na prozivke zastupnika u Europskom parlamentu poput Viole von Cramon i Klementa Grošelja iz klubova Zelenih odnosno Obnovimo Europu koji su negodovali zbog načina na koji su nastvljeni pregovori o izbornoj reformi tvrdeći kako su iz njih neopravdano isključeni predstavnici građanskih stranaka.

"Reći da su isključeni iz pregovora nije točno", naveli su iz Delegacije EU.

Eichhorst zajedno s američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem posreduje u novom krugu pregovora a oni koji su u tome sudjelovali u četvrtak odbili su govoriti o sadržaju razgovora koji se trenutačno vide pojašnjavajući to zahtjevima međunarodnih posrednika.

Jedino je predsjednik oporbene stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković kazao novinarima kako je bilo "nekog napretka".

"Atmosfera u odnosu na Neum je drastično bolja. Mnogo je konstruktivnija rasprava. Mnogo su konkretniji prijedlozi koji bi mogli voditi ka konačnom rješenju", kazao je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close