Vijeće ministara

Odluka koja pomaže životu: Na institucije mora biti postavljena još jedna zastava

Donesena je odluka o isticanju zastave EU-a na zgradama institucija i tijela Vijeća ministara BiH…
Vijesti / Politika | 03. 10. 2023. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedateljice, jednoglasno je donijelo Odluku o isticanju zastave Europske unije (EU) u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – u novom tekstu.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, ''isticanjem zastave EU-a uz zastavu BiH, Vijeće ministara BiH, nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, izražava opredijeljenost i posvećenost ciljevima i europskim vrijednostima na kojima počiva EU, kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina, u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca''.

Prema Odluci, uz zastavu BiH, na zgradi u kojoj se nalazi sjedište ministarstva, upravne organizacije i drugog tijela koje je osnovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističe se zastava Europske unije.

''Prednost u isticanju ima zastava Bosne i Hercegovine. Kada se ističu jedna pored druge, zastava Bosne i Hercegovine se nalazi s lijeve strane, sprijeda gledano, u odnosu na zastavu Europske unije. Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku BiH.'', priopćilo je Vijeće ministara BiH koje je usvojilo i Prijedlog sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine о sudjelovanju Bosne i Hercegovine u carinskom programu Unije (Customs), predlagača Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina praktično nastavlja sudjelovanje u ovom programu, nakon što je Customs 2020. uspješno implementiran u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

''Novi sporazum omogućava Bosni i Hercegovini korištenje resursa i znanja EU-a u oblasti carina za lakše integriranje u Europsku uniju, uz unapređenje administrativnih postupaka u oblasti carina, bolju razmjenu informacija i tehničku potporu u jačanju kapaciteta BiH u ovoj oblasti'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close