Milan Dunović

Odgovor Bošnjacima: Potpisan zahtjev za vitalni nacionalni interes

Dunović o događanjima u Federalnom parlamentu  
Vijesti / Politika | 19. 07. 2018. u 15:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je novinarima pred početak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH da sve upućuje da je zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) potpisao zahtjev za vitalni nacionalni interes.

''Puzigaća je kao član SNSD-a, stranke koja se samo deklarativno zalaže za interes srpskog naroda, rekao da je ugrožen nacionalni interes Hrvata, a ne dozvoljava da se usvajanjem ovog zakona izvrši popuna Kluba Srba'', kazao je Dunović te poručio da se samo u BiH može dogoditi da netko radi protiv svog naroda, umjesto da se zalaže za njega.

Pojašnjavajući proceduru vitalnog nacionalnog interesa, Dunović je kazao da su propisana dva slučaja u Ustavu FBiH.

''Jedan od načina je kada to urade 2/3 jednog kluba, u ovom slučaju je to mogao uraditi Klub Hrvata, i procedura je vrlo jasna. Zakon se stavlja na dnevni red, a ako ne dobije većinu u svakom od klubova, formira se zajednička komisija oba doma naroda. Ako se konsenzusom ne utvrdi da nije povrijeđen nacionali interes, šalje se Vijeću za vitalni interes pri Ustavnom sudu'', naglasio je.

Drugi slučaj je, naglasio je Dunović, da predsjedavajuća i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH potpišu zahtjev za vitalni interes te da u tom slučaju zakon ide na dnevni red. Ukoliko se ne dobije većina u svim klubovima, dodao je Dunović, zakon nije usvojen.

''Po svemu sudeći, drugi slučaj se već dogodio'', zaključio je Dunović.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu, predložili su po hitnom postupku zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izaslanik u Domu naroda Predrag Kojović.

Izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) koji su iznijeli stav da je zakazivanje sjednice suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavna osnova i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close