Gospoda

Odbijeno ukidanje jubilarnih nagrada dužnosnicima

Dom naroda danas, u prvom čitanju, nije podržao ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2021. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas, u prvom čitanju, nisu usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa ukidanje prava na jubilarnu nagradu za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog nije dobio pozitivno mišljenje ni Ustavnopravne komisije ni Komisije za financije i proračun ovog doma, piše Srna.

Dušanka Majkić, koja je predsjedavajuća spomenutog povjerenstva, pojasnila je da se to povjerenstvo nije moglo ni izjašnjavati o zakonskom prijedlogu za koji je prethodno utvrđeno da nije usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

"Ovo je ona loša situacija kada zateknemo da Ustavnopravna komisija, koja daje usuglašenost sa sustavom zemlje, daje negativan stav. Nemamo mi šta raspravljati o zakonu koji nije dobio ustavnu osnovu", pojasnila je Majkić.

Predlagač ovog zakona Saša Magazinović rekao je tijekom rasprave da smatra da imenovani i izabrani dužnosnici, pored svih privilegija ne trebaju jubilarnu nagradu.

"Slažem se da daktilograf dobije nagradu, ali da imenovani i izabrani dužnosnici imaju, s tim se ne slažem", rekao je Magazinović i dodao da ne prihvaća mišljenje Ustavnopravne komisije.

Dom naroda danas, u prvom čitanju, nije podržao ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog nije usvojen, nakon što su izaslanici podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Izaslanik Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je napomenuo da je prije godinu dana bio predlagač ista ovakva dva zakonska prijedloga, te da su tada dobili pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije.

"Ne smijemo zaboraviti na pandemiju s kojom se ljudi bore godinu i po dana", rekao je Bećirović i upitao postoji li ijedna mjera Vijeća ministara koja predviđa uštede.

Kopirati
Drag cursor here to close