Dayton

SDA: Izetbegović ne huška na rat

Iz SDA upozoravaju kako su planovi o „mirnom razdruživanju“ i osamostaljenju entiteta RS od Bosne i Hercegovine „kada se za to stvore povoljni uslovi“ službena politika SNSD-a, definirana kongresnim dokumentima ove stranke.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2021. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom opetovanih istupa predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, u kojem navodi kako on stalnom zamjenom teza pokušava sa sebe skinuti odgovornost za secesionističku politiku.

''Stalnom zamjenom teza i ponavljanjem neistina Milorad Dodik pokušava sa sebe skinuti odgovornost i tražiti opravdanje za secesionističku politiku koju godinama vodi, a sve kako bi se zamaglila suština da je njegova politika jedina prava prijetnja za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji'', ističu iz SDA.

Istovremeno, navode kako se njegovi stalni nasrtaji na državu, zakone i Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju predstaviti kao "sukob i prepucavanje sa Bakirom Izetbegovićem, SDA, Federacijom...“.

''Nažalost, takav Dodikov narativ, nastao na zamjeni teza, prihvaćen je i u dijelu medija, među tzv. 'nezavisnim političkim analitičarima', u dijelu političkih krugova u Federaciji'', navode iz SDA.

Ne ulazeći u pojedinačne motive svakoga od njih, u SDA smatraju kako je nemoguće ne primijetiti da se "prihvatanjem i promoviranjem takvih teza opasno zamagljuju istina i bjelodane činjenice".

''A istina je da Milorad Dodik nije 'u sukobu sa Izetbegovićem, SDA i Federacijom', već u sukobu sa Dejtonom, državom BiH, njenim zakonima i institucijama, sa presudama međunarodnih sudova, sa istinom o agresiji na BiH i počinjenom genocidu. Optuživati Izetbegovića i SDA zbog toga što ukazuju na ove činjenice i svoditi to na 'osobne sukobe', guranje je glave u pijesak od čega korist ima isključivo Dodik, koji se upravo zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma našao na američkoj 'crnoj listi''', navodi se u saopćenju.

Iz SDA, istovremeno, navode kako su u istom rangu i optužbe na račun Izetbegovića i SDA za "ratnohuškačku retoriku“- samo zato što jasno i nedvosmisleno govore da će svim sredstvima braniti cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i što upozoravaju, kao i mnogi drugi relevantni faktori u regiji i svijetu, da će pokušaji promjene državnih granica neumitno dovesti do sukoba.

''Zašto se 'ratnohuškačkom retorikom' naziva odlučnost da se brani teritorijalni integritet međunarodno priznate države, punopravne članice UN-a, pitanje je za one koji promoviraju takve teze'', navodi se.

Iz SDA upozoravaju kako su planovi o „mirnom razdruživanju“ i osamostaljenju entiteta RS od Bosne i Hercegovine „kada se za to stvore povoljni uslovi“ službena politika SNSD-a, definirana kongresnim dokumentima ove stranke, te podsjećaju kako ovu politiku sve otvorenije i agresivnije promovira SNSD-ov predsjednik Milorad Dodik.

''Nakon pojave 'non papera' sa mapama podjele BiH, ova politika je dobila novi zamah i svima vidljiv novi intenzitet'', navodi SDA u reagiranju.

Kako iz ove stranke nadalje navode, "uzaludno je i kontraproduktivno ignorirati ovu opasnost i izjednačavati one koji napadaju na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i i Hercegovine sa onima koji ga brane, te se zavaravati kako se radi o 'predizbornim aktivnostima SNSD-a i SDA'".

''Samo složnom i odlučnom reakcijom domaćih i stranih faktora zainteresiranih za očuvanje mira, stabilnosti i ustavno-pravnog poretka BiH moguće je zaustaviti secesionističke namjere SNSD-a i Milorada Dodika'', poručuju iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close