Sjednica Zastupničkog doma

Obustavljena zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH

Rezultat je to činjenice da je Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma državnog parlamenta dva puta dostavilo negativno mišljenje Domu.
Vijesti / Politika | 02. 04. 2024. u 17:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obustavljena je zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač bio zastupnik Denis Zvizdić.

Rezultat je to činjenice da je Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma državnog parlamenta dva puta dostavilo negativno mišljenje Domu, odnosno nije utvrdilo usuglašenost a Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, niti je podržalo principe predloženog zakona.

U skladu s odredbama Poslovnika, nakon dva negativna mišljenja nadležnog povjerenstva, obustavlja se zakonodavni postupak.

Jedina zemlja u Europi koja nema Vrhovni sud

Predloženim zakonom bilo je predviđeno da se uredi organizacija, nadležnost, javnost rada, financiranje i sva druga pitanja u vezi s osnivanjem i funkcioniranjem vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacijskog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je, navodeći neke od razloga zbog kojih smatra da je ovaj zakon potreban, kazao je kako je BiH praktično jedina zemlja u regiji koja nema Vrhovni sud i jedina država u Europi koja nema Vrhovni sud ili instituciju koja je pandan Vrhovnom sudu, u smislu tijela koje će biti zaduženo za ujednačavanje sudske prakse.

Zastupnički dom nije usvojio zastupničke inicijative Šemsudina Mehmedovića kojima se obavezuje šest institucija BiH sa sjedištem u Sarajevu da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH; četiri institucije BiH sa sjedištem u Mostaru da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH; te pet institucija BiH sa sjedištem u Republici Srpskoj da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi.

Usvojeni su Izvještaji o radu stalnih povjerenstava Zastupničkog doma za 2023. godinu, kao i Izvještaji o radu zajedničkih povjerenstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 2023. godinu.

Obijesna vožnja tretirat će se kao posebno kazneno djelo

Zastupnici su usvojili: Izvještaj o radu i Financijski izvještaj Agencije za poštanski promet BiH za 2023. godinu, Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2023. godini, kao i Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2027, okvirni dokument.

Usvojena je i zastupnička inicijativa Rejhane Dervišević, Saše Magazinovića, Ermine Salkičević-Dizdarević, Albina Muslića i Jasmina Imamovića kojom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u suradnji s nadležnim ministarstvom, omogući uplatu administrativnih taksi putem web-servisa/aplikacije na račun Ministarstva financija i trezora BiH.

Na današnjoj sjednici usvojena je i zastupnička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH predlaže Vladi Federacije BiH, Vladi RS i Vladi Brčko distrikta BiH da pripreme izmjene entitetskih kaznenih zakona i Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH kojim će se kao posebno kazneno djelo definirati "obijesna vožnja u cestovnom prometu".

Između ostalog, usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te data suglasnosti za ratifikaciju dva međunarodna sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close