Praznična lekcija

Obrni, okreni: Kako ispravno postaviti zastavu BiH?

Vijesti / Politika | 29. 02. 2024. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna zastava Bosne i Hercegovine, koja je originalno vodoravne orijentacije, u uspravnom postavljanju može se postaviti samo i jedino na način da se iz originalnog vodoravnog položaja rotira za 90° u smjeru kazaljke na satu, objavio je sarajavski Centar za društveno obrazovanje mladih.

  / Kako pravilno postaviti zastavu BiH?

Navode kako je to i veksikološko pravilo o obaranju jarbola, i koristi se u slučajevima kada ne postoji jasno definirano zakonsko pravilo o različitim načinima postavljanja državne zastave što je i slučaj sa našom zastavom.

Iz Centra navode i kako većina istaknutih zastava biva postavljeno naopako, kako zbog nemara, tako i zbog pogrešnih instrukcija.

Podsjećaju kako je 3. veljače 1998. godine Carlos Westendorp, tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, donio je Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH kojom je proglasio sadašnju zastavu. I Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zastavi BiH 2001. godine.

Također, dodali su kako trokut na zastavi ne predstavlja oblik države ''kao što to neki tvrde u neautoriziranim instrukcijama, pa time i uvjetuju orijentaciju postavljanja državne zastave''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close