Crna lista

Objavljen novi krug sankcija EU: Na listi šef Sberbanke i Putinove kćeri

Na 'crnu listu' EU-a dodan je i Herman Gref, čelnik Sberbanke, a među sankcioniranima su i Putinove kćeri Ekaterina Tikhonova i Maria Vorontsova
Vijesti / Politika | 09. 04. 2022. u 11:38 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) dogovorila je zamrzavanje imovine u EU čelnika Sberbanke, dviju kćeri Vladimira Putina i više oligarha, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom listu.

Od početka rata u Ukrajini, EU je stavila na 'crnu listu' oko 700 ljudi povezanih s Kremljom ili optuženih da podržavaju invaziju, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

Nove mjere pogodit će više od 200 dodatnih pojedinaca, većinom iz separatističkih regija Luganska i Donjecka, kao i najviše poslovne čelnike, političare i vojno osoblje blisko Kremlju.

Još 18 subjekata također je pogođeno zamrzavanjem imovine, uključujući četiri banke, kao što je VTB, i vojne tvrtke, što je gotovo udvostručilo broj tvrtki zahvaćenih sankcijama od početka rata.

Na 'crnu listu' EU-a dodan je i Herman Gref, čelnik Sberbanke, a među sankcioniranima su i Putinove kćeri Ekaterina Tikhonova i Maria Vorontsova. Putin je već sankcioniran na početku uvođenja restriktivnih mjera, iako je nejasno koliko imovine, ako uopće, on i njegova obitelj imaju u EU.

Na listi sankcioniranih su i izvršni direktor naftne tvrtke Surgutneftegas Vladimir Bogdanov, osnivač aluminijskog giganta Rusal Oleg Deripaska, milijarder Boris Rotenberg, glavni dioničar najveće ruske kompanije za vađenje zlata Polyus Said Kerimov i šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon Aleksander Šulgin.

Najnoviji popis sankcioniranih dio je petog paketa sankcija EU-a protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke i niz mjera kako bi se pojačao pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju.

Kopirati
Drag cursor here to close