Politikanstvo, predizborna kampanja...

Nižu se reakcije na posjetu Milanovića: Je li dobio bh. državljanstvo?

Nakon posjete predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini ne stišavaju se reakcije.
Vijesti / Politika | 16. 08. 2023. u 10:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon posjete predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini ne stišavaju se reakcije.

Na svom Facebook profilu oglasio se zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se na Facebooku povodom jučerašnje posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića BiH.

''Hrvatska mora poštovati OHR''

Na svom postu navodi kako se mirovnim sporazumom štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH koje je Hrvatska svojim potpisom na Sporazumu dužna poštovati.

''Dio suvereniteta BiH je i Ured visokog predstavnika koji Hrvatska također mora poštovati sve dok ta institucija ne prestane postojati kad se ispune odgovarajući, točno određeni uvjeti. Hrvatski predsjednik napadajući na visokog predstavnika na način na koji to radi tj. podržavajući nezakonite postupke predsjednika RS zbog kojih je protiv njega podignuta optužnica pred Sudom BiH, povređuje suverenitet BiH tj. podriva rad njenih sui generis i pravosudnih institucija'', navodi Mehmedović.

Zloupotrebljavanje gostoprimstva

Dodaje da Milanović odlikujući jedinice koje su sudjelovale u kako kaže ''ratnim zločinima protiv civila i ratnih zarobljenika potiče kulturu nekažnjivosti u BiH, negira naslijeđe Međunarodnog haškog tribunala i onemogućuje normalno odvijanje procesa suočavanja s prošlošću i pomirenja u BiH''.

''Zloupotrebljavajući gostoprimstvo BiH vodi svoju predizbornu kampanju grubo se miješajući u unutrašnja pitanja BiH kakvo je i pitanje reforme Izbornog zakonodavstva u BiH. Naprijed navedeno bi trebalo da bude dovoljan razlog bosanskim snagama da upute protest Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske kako bi se bar pokušalo spriječiti takvo ponašanje hrvatskih diplomata kad dolaze u BiH. Također bi se moglo skrenuti pažnju EU kao svjedoku Daytona na grubo kršenje suvereniteta BiH i narušavanje međuetničkih i međureligijskih odnosa u njoj koje se redovno dešava tijekom Milanovićevih ne diplomatskih dolazaka u našu zemlju zbog čega je ratno hrvatsko političko i vojno rukovodstvo već osuđeno pred ICTY zbog učešća u zločinačkom udruženom pothvatu'', navodi Mehmedović, dodajući da bi od Europskog parlamenta trebalo tražiti donošenje rezolucije kojom se osuđuju postupci kakvi su oni hrvatskog predsjednika i drugih hrvatskih diplomata koji kaže ''rade iste ili slične stvari čim pređu u BiH''

''Ako je i politikantstvo, previše je od jednog proruskog predsjednika'', naveo je Mehmedović na Facebooku.

Reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kometirajući odlikovanje pripadnike 1. Poskoka bojnu HVO-a Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge u Domovinskom ratu.

''Od Milanovića me ne bi iznenadilo da odlikuje Karadžića i Mladića'', kratko je poručio Komšić.

Podrška Dodiku

Mediji su nakon Milanovićeve posjete komentirali njegove izjave, navodeći kako je stao u obranu Milorada Dodika, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.

"Dokle god visoki predstavnici, tko god im dao mandat, dok god budu imali instinkta i interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi se podigla optužnica za novo izmišljeno djelo, a nemaju vremena i interesa promijeniti izborni zakon, što mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju predstavnike, dokle god je ta olovka teška kao pero, a ona druga laka kao perka, ja u takvu pravdu ne vjerujem", kazao je Milanović.

Mialnović dobio bh. državljanstvo?

O svemu se oglasio na Twitteru i Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

''Je li Zoran Milanović dobio BiH državljanstvo? Najbolji su mu prijatelji Bosanci, poput Dodika, dijeli odličja HVO-u, a rata ni vidio nije. Čak ni u svojoj bivšoj državi Hrvatskoj gdje je k'o neki predsjednik, ali tamo ništa ne radi. Dobro, priča mnogo, ali nepotrebno'', napisao je Puljić na Twitteru.

BHRT je nakon posjete, analizirao zašto dužnosnici zaobilaze službene instutcije BiH, odnosno zašto izostaju protokolarne posjete, što zaključili su svjedoči pokušajima negiranja institucija BiH, njenog suvereniteta i integriteta.

Kopirati
Drag cursor here to close