HDZ 1990

Novo suspendiranje demokracije u Mostaru

Da se vladajuće stranke neće lako odreći apsolutne političke moći potvrdili su ovom odlukom Federalne vlade, jer su na ovaj način punih 8 (osam) godina upravljali novcem Poreskih obveznika Mostara.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 08:38 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da HDZ i SDA nastavljaju Mostarke i Mostarce tretirati kao građane drugoga reda, potvrdili su novom odlukom Vlade Federacije od 15. 12. o.g. i usvajanjem prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o proračunima u FBiH. Ovom odlukom se obvezuju vječni Gradonačelnik i njegov Pomoćnik da do 31. 12. o.g, nametnu proračun Mostara za fiskalnu 2021 godinu. Ovom odlukom se unaprijed ignoriraju Izbori i Izborni rezultati u Mostaru i suspendira zakonsko pravo novoj Predstavničkoj vlasti da radi svoj posao i usvaja financijska akta.

Ako se izbori za Gradsko vijeće održavaju 20. 12. ove godine, sukladno Izbornome zakonu rezultati će se proglasiti za trideset dana, tj do 19. 01. 2021 godine. Gradsko vijeće će se konstituirati u periodu trideset dana tj, do 18. 02. 2021 god. Krajnji rok za donošenje Gradskoga proračuna je 31.03. 2021 godine.

Pročitajte još

Dakle novo Gradsko vijeće ima dovoljno vremena da razmotri Nacrt proračuna i da ga novi Vijećnici usvoje sa svim izmjenama i dopunama. Što bi poslije devet godina bio prvi demokratski čin u Gradu Mostaru i konačno uvelo demokratske procese u politički i društveni život ovoga Grada.

Da se vladajuće stranke neće lako odreći apsolutne političke moći potvrdili su ovom odlukom Federalne vlade, jer su na ovaj način punih 8 (osam) godina upravljali novcem Poreskih obveznika Mostara.

Pošto će nelegalna Federalna vlast trajati još dvije, a nije isključeno i više godina, znači li to da će se ovakvo opstruiranje lokalne, legalno izabrane Predstavničke vlasti, nastaviti. Pogotovo ako izborni rezultati ne ispune ambicije vladajućih.

Znači li to, ako ne ostvare većinu u Gradskome vijeću da ćemo imati permanentnu krizu vlasti.

Zato postavljamo pitanje vladajućim Strankama zašto i dalje daju ovlasti Gradonačelniku i Načelniku Odjela za financije da nam serviraju Proračun za cijelu 2021 godinu. I kako će novo Gradsko vijeće i novi Gradonačelnik provoditi izvršenje Proračuna koji je nametnut bez demokratske procedure i njihovoga utjecaja.

Hoće li nam i slijedeću fiskalnu godinu vječni Gradonačelnik i njegov pomoćnik opet servirati promašene kapitalne projekte, koji su, navodno započeti, a nikada nisu dovršeni. I sve ostale proračunske nebuloze koje nam godinama serviraju.

Zato apeliramo na sve zastupnike u Parlamentu F BiH da ne usvajaju ove pogubne i nezakoniteodluke u korist ovlaštenja onima koji za to nisu nadležni, nitito ičim zavrjeđuju.Da novome Gradskome vijeću Grada Mostara omoguće provođenje temeljnih nadležnosti koje mu pripadaju.

GO HDZ 1990 Mostar
Kandidati HDZ1990 Za Gradsko vijeće Mostara
Slaven Princ Nositelj Gradske izborne liste
Nevenka Sušac Nositeljica Izborne liste Zapad
Zoran Petrić Nositelj Izborne liste Jugozapad

Kopirati
Drag cursor here to close