Zoran Petrić

Birajmo bolji život

''Zašto velika većina djece I obitelji živi u siromaštvu. Zašto imamo tako zapuštenu sredinu, toliku razinu društvene nepravde I necivilizirane međuljudske odnose.''
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 20:15 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi smo pitali sugrađane, kakve životne uvjete, društvene odnose I ambijetalno okruženje imamo u našemu gradu Mostaru ?

Uvjereni smo da bi od većine dobili slične odgovore.

Imamo osmogodišnji status građana drugoga reda, imamo situiranu privilegiranu manjinu I osiromašenu obespravljenu većinu. Imamo nesposobne rukovoditelje I nezadovoljne službenike, Imamo skupu, nekompetentnu bezidejnu vlast. Imamo komunalno I ekološki zapuštenu sredinu I Grad koji pliva u vlastitoj kanalizaciji. Imamo ugušenu industrijsku proizvodnju I sebi prepušten realni sektor. Neisplativu poljoprivrednu proizvodnju. Zapušten kulturni I sportski život, degradirano obrazovanje I lažne diplome. Kolaps u zdravstvu, socijalnu neosjetljivost I nepravdu, gladne ljude. Međunacionalne tenzije..

Da. To je Grad I okruženje kakvo imamo.

A svi znamo da Mostar I Hercegovina raspolažu bogatim prirodnim resursima, da imamo ugodnu klimu, zdravu vodu, predivnu prirodu. Da imamo pametnu obrazovanu djecu, inteligentan narod, dobre ljude.

Imamo povoljan lokacijski položaj. Dakle imamo sve preduvjete za prosperitetan razvoj I ugodan siguran život svakome svome stanovniku.

Bilo bi logično I pravedno da u tako obdarenoj I prirodno bogatoj sredini, živi zadovoljan, sretan I situiran narod.

Mostar I Hercegovina imaju ogroman prirodni, intelektualni, duhovni I stručni potencijal. Imamo uspješne poduzetnike koji potvrđuju da raspolažemo iznimnim poslovnim sposobnostima I nepresušnim poduzetničkim idejama. Imamo energetske potencijale I resurse za razvoj proizvodnih djelatnosti.

Bilo bi zato logično I pravedno da u tako obdarenoj I prirodno bogatoj sredini, živi zadovoljan, sretan I situiran narod.

Zato je zdravorazumsko pitanje, Zašto u jednoj zajednici s tolikim resursima, prirodnim bogatstvom I mnogim komparativnim prednostima ne žive zadovoljni I situirani ljudi?

Zašto velika većina djece I obitelji živi u siromaštvu. Zašto imamo tako zapuštenu sredinu, toliku razinu društvene nepravde I necivilizirane međuljudske odnose.

Odgovor je vrlo jednostavan. Mi smo svojom pasivnošću, zabludama, I iracionalnim strahom, intelektualno upitnoj i moralno uskraćenoj manjini, prepustili političku I društvenu dominaciju. Svojim konformizmom smo im omogućili povlašteni politički, društveni I materijalni status. A oni hoće sve I nebi ništa da dijele. Zato bi bilo nerazumno I iracionalno tražiti krivicu izvan nas samih. Pogotovo kad imamo mogućnost demokratskog izbora I mogućnost mjenjanja odnosa.

Zato je krajnje vrijeme da postavimo pitanje I sebi odgovorimo: Zašto takve odnose održavamo, zašto ih ne mijenjamo? Zašto na svakim izborima za sebe I svoju obitelj biramo lošiji život?

Jer ako niste primjetili poslije svakih izbora skromnije živimo.

Zato poštovani sugrađani 20. 12. Svi izađite na izbore i izaberite bolji život.

Zoran Petrić
Kandidat HDZ1990 za Gradsko vijeće Mostara
Nositelj izborne liste Jugozapad

Kopirati
Drag cursor here to close