Nastavak pregovora

Vlast u HNŽ-u: Je li to taj Dan D?

"Mi čekamo one koji su preuzeli obvezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade".
Vijesti / Politika | 06. 06. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas bi konačno trebalo biti poznati tko će biti partner HDZ-u BiH pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNŽ-a, a predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu.

"Mi čekamo one koji su preuzeli obvezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obje političke grupacije iskazale su spremnost za suradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset" izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

Podsjetimo, samo dan ranije, Stjepan Bošković kazao je kako je će partner HDZ-u BiH "Vjerojatno biti SDP", te da će se "pregovori nastaviti danas".

Također, kako je u ponedjeljak kazao Bošković "stvoreno je biti ili ne biti na bošnjačkom spektru i stvorila se konfuzija da ne mogu prema nama odgovoriti iz razloga što bi netko trebao biti izdajnik. Ne znam čeg ni u kojem obliku".

U pregovorima oko formiranja Vlade HNŽ-a ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti Županije. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, dok SDA s jedne i "trojka" s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

U Skupštini HNŽ-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close