Prijevremeni izbori

Novo glasovanje u Travniku

Po pravosnažnosti ove odluke, Središnje izborno povjerenstvo BiH će raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je danas donijelo Odluku kojom će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik.

"SIP BiH je utvrdio nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Mirsada Pece (SDA) zbog njegove smrti, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine", pripćeno je.

Po pravosnažnosti ove odluke, Središnje izborno povjerenstvo BiH će raspisati prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik.

S obzirom na to da ovakve situacije ranije nisu definirane Izbornim zakonom, trebalo je mnogo vremena da se donese odluka.

U narednom periodu na Središnjem izbornom povjerenstvu je da napravi rokove za prijave političkih stranaka na prijevremene izbore te osigura sve što je potrebno za održavanje izbora u ovoj općini.

Član Vlado Rogić nije bio suglasan za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, kao ni za Odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik.

“SIP je podlegao pritiscima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke”, naveo je Rogić.

Za Travnik je kazao da je odluka nepotrebna i trivijalna.

“SIP je posebnom odlukom trebao utvrditi da li mandat pripada drugoplasiranom kandidatu”, naveo je on.

"Političke stranke imaju prave žalbe u roku od dva dana. Nakon toga Sud BiH treba u roku tri dana da donese odluku, pa će tek onda ove odluke u vezi ponavljanja izbora u Srebrenici i Doboju, te prijevremenih izbora u Travniku biti pravosnažne", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz CIK-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close