Za bilo 6 članova

SIP poništio izbore u Srebrenici i Doboju!

Ustanovljeno je omogućavanje glasovanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je donijela odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova SIP-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica - Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Na današnjoj sjednici SIP-a predočeni su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja Srebrenici, ali i Doboju.

Ustanovljeno je omogućavanje glasovanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasala bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta, piše N1.

Također, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacijskim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

“Smatram da je prijedlog odluke za Srebrenicu trebao uslijediti dosta ranije. U Srebrenici je značajno manji broj biračkih mjesta i taj postupak je mogao biti mnogo prije završen u odnosu na Doboj. Izložena sam najžešćim pritiscima zato što sam podržala zaključak ispitivanja nepravilnosti u ovim dvjema izbornim jedinicama”, kazala je članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić kazala je da je izborni dan u Srebrenici protekao vrlo mirno i da nije imala informacija o bilo kakvim nepravilnostima.

“Ni u zapisnicima, osim možda u desetak biračkih mjesta, nije bilo alarmantnih primjedbi. Iz prigovora su se mogle vidjeti sumnje u manipulacije s biračkih popisa. Manipulacije na gotovo svim biračkim mjestima došle do izražaja u grafološkom vještačenju”, navela je, između ostalog, članica SIP-a.

Član Ahmet Šantić je kazao da prihvaća prijedlog dnevnog reda kao i sve donesene odluke.

Član Jovan Kalaba također je glasao za dnevni red kao i odluke koje se danas našle na stolu.

Po naredbi Tužiteljstva BiH SIPA je u Srebrenici početkom prosinca 2020. godine uhapsila Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića u vezi dešavanja u Srebrenici.

Svi su, međutim, nakon ispitivanja pušteni na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close