Amerika

Novi veleposlanik: Michael Murphy se vratio u Sarajevo sa šest ciljeva

U izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a Murphy je istaknuo šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2022. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

''Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države nastavit će raditi s Vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država. Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim razinama – rade na tome da osiguraju efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike. Sjedinjene Države također podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Bit će mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal'', rekao je Murphy.

Murphy je diplomat sa 30-godišnjim iskustvom, koji je, prije nego što je otišao na Kosovo 2009. godine, gdje je radio kao zamjenik šefa misije u veleposlanstvu u Prištini, radio u Sarajevu kao politički savjetnik u američkom veleposlanstvu.

U izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a Murphy je istaknuo šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu.

Poručio je tada da je potrebno pomoći BiH u postizanju kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, raditi na povećanju trgovine sa SAD-om, suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije u BiH, raditi na pomirenju među stanovništvom te raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance.

Na mjestu veleposlanika SAD-a u BiH zamijenio je Erica Nelsona, koji je posljednji intervju za medije u BiH dao portalu Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close