Druga gimnazija

Novi spomenik u Sarajevu: Tenk pred školom!

Vijesti / Politika | 08. 12. 2023. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska javnost za sada se slaže da je ideja postavljanja tenka kao spomenika u školsko dvorište dobra iudeja.

Foto: stav.ba / Ideja spomenika u Sarajevu

Naime, portal Klix objavio je kako će nakon spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, u Sarajevu uskoro biti postavljen i spomenik bosanskim specijalcima odreda "Bosna".

To je, piše portal, ponovo potaknulo niz reakcija javnosti, posebno zbog činjenice da će spomenik biti tenk i da će biti postavljen u parku kod Druge gimnazije. No, anketa na portalu za sada pokazuje kako javnost nema ništa protiv toga.

Riječ je o spomeniku koji je u planu godinama, ali doživio je brojne otpore s različitih strana pa je njegovo postavljanje stalno odgađano.

Jedan od glavnih problema onih koji su protiv te ideje je upravo tenk, a da to ostane kao konačno rješenje insistirala je gradonačelnica Benjamina Karić koja je nedavno otkrila da je Grad dobio građevinsku dozvolu.

Karić je za Klix.ba kazala kako je Općina Centar odobrenje za izvođenje radova izdala 28. rujna ove godine, a da je ta dozvola, kao i ona o urbanističkoj suglasnosti, ishodovana nakon izrade idejnog rješenja i glavnog projekta.

"Sve to urađeno je na temelju Odluke o podizanju spomenika bosanskim specijalcima Gradskog vijeća Grada Sarajevo od dana 27. srpnja 2016. godine koje je u navedenoj odluci utvrdilo lokaciju u parku kod Druge gimnazije. Dakle, Gradsko vijeće i Općinsko vijeće Centra su utvrdili da je predmetna lokacija adekvatna za izgradnju i postavljanje predmetnog spomenika", kazala je Karić.

Navela je da je Općina Centar bez naknade dodijelila spomenutu lokaciju prepoznavši značaj predmetnog spomenika u smislu njegovanja kulture sjećanja.

Podsjetimo, i spomenik kralju Tvrtku izazvao je brojne polemike a na kraju je ispalo da je riječ o ''izložbi'' i da je kraljev spomenik na sarajevskoj ulici privremeno ali i da će se dozvola za izložbu produžavati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close