Hoće li i on biti neispoštovan?

Novi rok za vlast u HNŽ-u: Političari imaju još 12 dana

Jesu li spremni ili ne, ne znamo jer pregovarači iz HDZ-a BiH nisu odgovarali na pozive Federalna.ba, baš kao niti SDA.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2023. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro mjesec dana nije bilo službenih razgovora u vezi s uspostavom izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Pregovarači pregovaraju?

Utihnuli su nakon što je iz centrale DF-a naloženo županijskom odboru te stranke da ne podrže SDP i NiP da skupa s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 formiraju vlast i tako zaobiđu SDA koja u Skupštini HNŽ-a ima sedam zastupnika.

Od tada do danas pregovarači su se vratili tek ispijanju kava. Kako kažu - piju je svi sa svakim, piše Federalna.ba.

No, bez uspjeha jer se devet mjeseci traže ruke, i to u oba slučaja - i da se vlast formira s HDZ-om BiH i SDA ili, pak, s oba HDZ-a, SDP-om i NiP-om. Sve su oči uprte u Hrvatske republikance. Oni, pak, govorili su, ne žele spašavati SDA, a ne žele ni u drugi blok jer imaju uvjete - a to je program.

Kako napominje Slaven Bevanda, glavni tajnik HRS-a, oni ne mogu doći u situaciju da se na njih prebacuje odgovornost: "Mi nemamo taj kapacitet s dva zastupnika".

Premješten fokus 

"Mi kao SDP smo spremni sve ono što oni traže u programu, pogotovo one stvari oko suzbijanja korupcije, formiranje ureda za suzbijanje korupcije i sukoba interesa. Međutim, sada je na tome da HDZ kaže je li zainteresiran da potpiše takav sporazum ili ne", kazao je Arman Zalihić, SDP-ov županijski zastupnik.

Jesu li spremni ili ne, ne znamo jer pregovarači iz HDZ-a BiH nisu odgovarali na pozive Federalna.ba, baš kao niti SDA.

Novinar Boris Čerkuč smatra da opet nemamo sreće jer se potezima Milorada Dodika fokus međunarodne zajednice premjestio na više razine:

"U oba slučaja će, zapravo, vlast na ovoj razini biti refleksija onoga što se događa u Federaciji - i to ne refleksija ovoga sada, nego nečega što bi se moglo dogoditi u nekakvoj bliskoj budućnosti. Ako SDA uđe u vlast, to bi možda mogao biti znak da bi SDA mogla danas-sutra s istim tim partnerima postići određene dogovore na višoj razini ako ne bude štimalo".

U medijima se pojavio novi datum kao rok za formiranje izvršne vlast u ovom dijelu Hercegovine, 15. srpnja. Mostarske liske bi okrenule na šalu i pitale za godinu - budući da je ovo tko zna koji po redu postavljeni i neispoštovani rok.

Kopirati
Drag cursor here to close