Federalni premijer

Novalić traži od građana ideje za nabavku cjepiva

''Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 cjepiva. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija'' - Novaliće
Vijesti / Politika | 30. 03. 2021. u 17:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavci cjepiva u FBiH, u obraćanju zastupnicima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. veljače, da njemu nije problem raditi, maltene 24 sata dnevno ako treba, ali da i laici mogu vidjeti da veleprometnici 'ne igraju dok roba ne postane komercijalna'.

Cjepiva su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostalog predložilo direktne kontakte s veleposlanstvima te nabavku cjepiva AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

''Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 cjepiva. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija'' - Novalićeve su riječi.

"Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave...da to urade", kazao je Novalić.

I za nabavku cjepiva Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim veleposlanstvom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalne razine je zamoljen i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavkom cjepiva Pfizer je kontaktirano s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

''Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način'' - rekao je Novalić i dodao da ipak nema odustajanja ni od tih cjepiva.

Proces nabavke kineskih cjepiva je pokrenut, međutim, oni imaju najkompliciranije procedure, zbog čega je predsjedatelj Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere.

Novalić obaćeva da će federalna razina preduzeti sve potrebne korake u situaciji kad proizvođači tretiraju državnu razinu kao potreban u ovom procesu.

Kopirati
Drag cursor here to close