Uvjeren u pobjedu pravde

Novalić: Ovo je prvo poluvrijeme

''Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde'', kazao je Fadil Novalić.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2023. u 13:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Današnja odluka samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen'', kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, koji je jutros osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19.

''Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen. Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka'', napisao je Novalić te dodao:

''Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme. Prvostupanjska odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili - da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu'', kazao je.

Podsjetimo, prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH u aferi “Respiratori” federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. "Srebrena malina" mora platiti 200.000KM kazne.

Prvostupanjsku presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Riječ je o prvostzpanjskoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostupanjska presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close