Povlačenje

Nova prijetnja zbog Schmidta

Staša Košarac kaže da Schmidt nema ni pravo ni legitimitet da bilo šta govori o Republici Srpskoj…
Vijesti / Politika | 11. 09. 2023. u 13:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, Staša Košarac, rekao je da će, ukoliko visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nastavi s provokacijama, pozvati srpske predstavnike da se povuku iz rada u zajedničkim institucijama.

Neka prestane

"Sutra sam u 10.00 sati u Istočnom Sarajevu zakazao sastanak sa srpskim predstavnicima na razini Vijeća ministara i otvoreno ćemo razgovarati o ovoj mogućnosti. Smatram da je bespredmetno da i dalje budemo u zajedničkim institucijama ako se nastave napadi na Republiku Srpsku, njenog predsjednika i institucije, kao i s kršenjem Ustava i Daytona", naglasio je Košarac.

Naveo da Schmidt nema ni pravo ni legitimitet da bilo šta govori o Republici Srpskoj, o njenom rukovodstvu i institucijama.

"Uzurpator Schmit konačno da shvati - neka prestane da nas provocira! Srpska vas neće! Niste dobrodošli! Nećemo nasjesti na provokacije nedobronamjernog stranca, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik", istaknuo je Košarac u objavi na Instagramu.

Naveo je kako Srpska ima legalne i legitimne institucije, demokratski kapacitet u odlučivanju i uvijek postupa u skladu sa Ustavom i Daytonom sporazumom, te da građani Republike Srpske stoje uz predsjednika Republike Milorada Dodika i njegovu politiku u zaštiti Srpske.

Boravak stranaca

"Nikada nećemo pristati na to da nam mešetar Schmit kroji pravila. S kojim pravom se on okomio na institucije Republike Srpske i njenu imovinu, koju žele da nam uzmu? S kojim pravom bi taj nesretnik Schmit da prekraja izbornu volju građana Srpske?! Jedino što Schmit uspijeva jeste da dodatno komplicira i otežava odnose u BiH. Njegovo bahato, podlo i bezobrazno ponašanje mora prestati odmah!", konstatirao je Košarac.

Istodobno, ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, priopćio je da je od Službe za poslove sa strancima dobio informaciju da je boravak visokog predstavnika u BiH upitan, jer nije u potpunosti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

''Propisi BiH jasno definiraju pod kojim uvjetima strani državljani mogu boraviti u našoj zemlji, kao i rokove boravka. Također, zatražit ću od sigurnosnih agencija da provjere i dostave informaciju tko su osobe koje obavljaju poslove osiguranja Christiana Schmidta. Da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla, kao i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja'', objavio je Nešić.

Uhititi pa ne uhititi

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik prvo je poručio kako će visoki predstavnik biti uhićen ako dođe na područje tog entiteta da bi potom poručio kako ga ipak neće uhititi nego samo da neće biti primljen u institucijama.

S druge strane, Schmidt je poručio kako bi se Dodik trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close