"Nećemo primijenjivati silu"

Dodik: Schmidt ipak može u RS, ali ne i u institucije

"Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobro došao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati", rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 10. 09. 2023. u 15:03 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je o potencijalnom dolasku visokog predstavnka u BiH Christiana Schmidta u Banja Luku.

"Ljudi u RS-u su na ivici strpljenja", ekao je Dodik i naveo kako "mnogi od njega traže da Schmidta proglasi personom non grata što po međunarodnim standardnima nije moguće".

"Jednog dana ćemo ga istjerati"

Nastavio je Dodik u istom tonu govoreći o Schmidtovom dolasku, prenosi Avaz

"Nitko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali bit će upoznat s tim da ne može ući u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na mjestu dužnosnika. Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobro došao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati", rekao je Dodik uspoređujući Schmidta s "Šćepanom Malim" koji se "predstavlja kao car".

Naveo je kako su u RS ozbiljni i da neće napraviti niti jedan eksces.

"Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru", rekao je Dodik.

Njega i druge dužnosnike Njemačke je optužio da dolaze ovdje kako bi "što više mladih ohrabrili da idu u Njemačku jer su Ukrajina i Zapadni Balkan jedini resurs gdje mogu nadomjestiti pet milijuna nedostajućih radnih resursa".

"On će reći da nije točno", dodao je predsjednik RS-a.

Nema ovlasti?

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung ranije je kazao kako Dodik nema nadležnost uhititi ga ili narediti njegovo uhićenje jer on nije nadređen za davanje uputa policiji.

Govoreći o prijetnjama uhićenje koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, Schmidt kaže kako bi prvo tužiteljstvo to moralo razjasniti.

''Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužiteljstvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužiteljstvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke'', odgovorio je Schmidt.

Rekao je kako ima termine u RS u sljedećih nekoliko dana i tjedana, posebno u Banja Luci, ali i u drugim gradovima.

''Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti'', rekao je Schmidti dodao kako će Dodikove ''pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro''.

"Mi ne moramo ništa više"

Govoreći o koaliciji na državnom nivou, rekao je da je SNSD pokazao da je ozbiljan partner, a pogotovo jer su ispoštovali pet dogovorenih zakona. Sada su na redu, kaže Dodik, zakon o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon.

"Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo. Ne samo nas, nego i hrvatske strane koja traži Izborni zakon", rekao je Dodik.

Navodi kako "početnička atmosfera" nije sporna, ali da kada Trojka želi izbjeći dogovor onda govore "ne možemo, dočekat će nas u Sarajevu" i slično.

"Mi ne izbjegavamo. Da boli, boli. Rečeno je da ćemo raditi na ta dva zakona u rujnu. Trebali smo formirati povjerenstvo i na prošlom sastanku smo obaviješteni daje Savjet minsitra i RS stavio članove grupe, a Vlada FBiH nije. Mi već vidimo opstrukcije te vrste. Hoće li oni uživati u toj opstrukciji, nisam siguran. Oni mnogo toga trebaju isporučiti javnosti u FBiH i bošnjačkom tijelu, mi ne moramo više ništa", naveo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close