''Mostarske boljke''

Stranke poručile: Navijački neredi su nasilje nad građanima

''Ovo nije nogomet, niti ljubav prema klubu, ovo je nasilje nad građanima Mostar''
Vijesti / Flash | 15. 11. 2021. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotnjim neredima u Mostaru teško je ozlijeđen mladić kojem se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici bore za život.

Iz nekih političkih stranaka pitaju je li potrebno da netko pogine da bi se sredilo stanje, drugi pak kažu da 

Neredi su ponovo otvorili stara pitanja u HNŽ-u, probleme koji nikad nisu riješeni.

''Žalimo zbog nemilih događaja, prvenstveno zbog dečka koji je stradao. Vjerujemo da će se svi sudionici sukoba sankcionirati. Još jednom apeliramo na zdrav razum i smirivanje bilo kakvih tenzija. U stalnoj smo komunikaciji s policijom i pratimo tijek procesa'', kaže mostarski gradonačelnik Mario Kordić upitan komentar na ovu temu, prenosi Hercegovina.info.

Iz oporbenih stranaka iznova ukazuju na nepostojanje ravnatelja policije, te loš standard policajaca. 

''Stanje u PU Mostar je blago rečeno katastrofalno. Neimenovanje policijskog komesara kao posljedicu ima da Mostar danas nije siguran grad. Sada se to jasno vidi i na snimci nereda gdje pripadnici MUP-a kao predstavu gledaju huliganske ispade. Ne kazem da u MUP-u nema izuzetaka i časnih ljudi, ali na površinu izlaze svi oni problemi koje je hitno potrebno riješiti, a očigledno politika nema interes za to'', rekao je Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara.

Zalihić je dodao i kako je ''vrijeme je da dobijemo profesionalnu, a ne stranačku policiju, profesionalnog, a ne stranačkog komesara. Jer posljedica ovakvog stanja u PU je da imamo životno ugrozenog momka, a građani ne smiju poslati svoje dijete na ulicu. Treba li netko poginuti da bi se sredilo stanje u MUP-u?'', pita Arman Zalihić.

HRS se nije javno očitovao o neredima u Mostaru, jer, kažu - jednostavno im to nema više smisla.

''Prva stvar, policija je satima ranije imala informaciju o potencijalnim neredima na lokaciji kod hotela Ero. Umjesto da pošalju specijalnu policiju, poslali su regularnu policiju, dovodeći u opasnost ne samo slučajne prolaznike u to doba dana, nego i same policajce. Drugo, nakon bezbroj navijačkih nereda u Mostaru, kazne koje se dobivaju za iste su novčane prirode. To dovodi to činjenice da se izgrednici uopće ne libe raditi nered, jer znaju da neće biti iole značajno kažnjeni. U tim godinama, ako znaš da ćeš se izvući s par stotina KM, koje će ekipa skupiti da ti se plati, naravno da ćeš raditi nered. Tu je opet odgovornost MUP-a, kako i na koji način oni registriraju prijave koje idu na Tužiteljstvo itd. Policija je taoc međusobnih odnosa SDA – HDZ koji na sve, pa i na održavanje javnog reda i mira gleda kroz prizmu međustranačke kadrovske politike'', kaže HRS-ov predsjednik Slaven Raguž dodavši da će "tražiti odgovornost MUP-a, odnosno Slađan Bevande kroz Skupštinu HNŽ-a, a mostarske policije kroz Gradsko vijeće Mostara".

S neredima se podudarilo i to što policija nije primila plaću za prethodni mjesec. Navodno, plaća za HNŽ policiju trebala bi bit uplaćena danas (u ponedjeljak 15. studenog). 

''Pogledamo li istini u lice, rat u Mostaru nikada nije ni završio. Generiraju ga nacionalističke politike, koje su od Mostara stvorile "grad - slučaj", a sebi osigurale desetljetnu vladavinu.

Žrtve su svi stanovnici Mostara, kojima se zbog vandalizma i nereda uskraćuje pravo na sigurnost i miran život.  Ovo nije nogomet, niti ljubav prema klubu, ovo je nasilje nad građanima Mostar'',  kazao je Mirsad Hadžikadić ispred Platforme za progres.

Kopirati
Drag cursor here to close