Trakavica se nastavlja

Nema diplome Osmana Mehmedagića, indeks izdan na drugo ime?

Policija je pronašla indeks na kojem se kao student "vodio" Mehmedagić, ali ovaj je dokument izdan na drugo ime.
Vijesti / Crna Kronika | 05. 10. 2021. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Gordana, skloni Olega Čavku", čuje se na audiosnimci razgovora Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, i Gordane Tadić koji je nastao 19. srpnja 2019. godine, u uredu glavne državne tužiteljice

Radi se o audiosnimci u trajanju od 80 minuta, a koju je prije 15 dana objavio portal "Avaza".

Ovaj snimak potresao je pravosudno-obavještajni sustav u državi i razotkrio rad i metode direktora OSA-e. Autentičnost audiosnimka nije osporila ni OSA, "nego se zabrinula tko je snimao sastanak".

Krivotvorena diploma

Na audiosnimci Mehmedagić ucjenjuje Tadić i njezinu zamjenicu Ozrenku Nešković, govoreći da će teško kompromitirati tužitelja Čavku, tražeći da se istraga u aferi "Diploma", koja se tiče stupnja obrazovanja prvog čovjeka tajne službe, zaustavi.

Nekoliko mjeseci kasnije utvrđeno je da je Osmica krivotvorio diplomu uz pomoć Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, a sve s ciljem da dobije drugi mandat na čelu ove agencije, prenosi "Avaz".

Međutim, tu nije kraj. Istražitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i pripadnici MUP-a KS već mjesecima ne mogu pronaći dokumentaciju koju je sakrio Prcić, a tiče se dosjea o školovanju osoba na ovom univerzitetu, pa i samog Mehmedagića.

Policija je nakon Prcićevog uhićenja 18. lipnja, nekoliko dana kasnije na jednoj vikendici pronašla servere, ali ne i matične knjige i dosjee.

Tijekom pretresa Univerziteta u Tuzli pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student u ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom.

Nema matičnih knjiga, dosjea, diplome... 

Tužiteljstvo ima dokaze da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu visoke stručne spreme, zahvaljujući kojoj je imenovan na dužnost generalnog direktora OSA-e, iako njegova stvarna stručna sprema - VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije bila dovoljna za imenovanje.

Istragom je utvrđeno da je Prcić, uz pomoć suradnika, istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Umjesto studenta Damira Mujakića, osvanuo je direktor Osmica, navodi "Avaz".

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Ali, kako istraga ide dalje, tako na vidjelo izlaze novi nevjerojatni detalji.

"Avaz" saznaje da istražitelji i policija nisu nikada pronašli matične knjige, ni dosje, ni diplomu koja se odnosi na direktora OSA-e. Šlag na tortu je da je policija pronašla indeks na kojem se kao student "vodio" Mehmedagić, ali ovaj je dokument izdan na drugo ime.

A drugo ime je strani državljanin Libije Muhamed Muktauf? Naime, Muktauf je bio upisan na Američki univerzitet u BiH tijekom jednog semestra (matična knjiga broj 52). Međutim, tada u akciju stupa Prcić i, umjesto Muktaufa, naknadno ubacuje Mehmedagića s brojem indeksa koji je koristio Libijac.

Svi ovi podaci su otkriveni na serveru LMS sustava koji je Prcić sakrio, a policija naknadno pronašla, ističu iz "Avaza".

Kopirati
Drag cursor here to close