Popravni

Nova optužnica protiv Osmice

Riječ je o dopunjenoj optužnici na kojoj je Tužiteljstvo BiH moralo dodatno raditi nakon što je Sud BiH u siječnju kao manjkavu odbacio prvobitnu optužnicu u istom slučaju.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2021. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić suočit će se s još jednom optužnicom za zloporabu službenog položaja i ovlasti, a zajedno s njim optužen je i aktualni ministar sigurnosti Selmo Cikotić, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

Glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić kazao je kako je optužnica podignuta protiv Osmanagića, Cikotića te savjetnika ravnatelja OSA-e Muriza Druškića. Riječ je o dopunjenoj optužnici na kojoj je Tužiteljstvo BiH moralo dodatno raditi nakon što je Sud BiH u siječnju kao manjkavu odbacio prvobitnu optužnicu u istom slučaju, prenosi Hina.

Dvojica visokih dužnosnika te Osmanagićev savjetnik sada su ponovo optuženi za zloporabe povezane s imenovanjem članova povjerenstva za drugostupanjsku razinu odlučivanja o sigurnosnim provjerama za policijske i državne namještenike.

Takve provjere odnosno odgovarajuća rješenja nužna su kako bi osobe zaposlene na osjetljivim pozicijama u državnim službama mogle imati pristup zaštićenim podacima.

Optužnica tereti Osmanagića, Cikotića i Druškića da su članove tog povjerenstva imenovali mimo propisanih procedura postavljajući njima bliske osobe kako bi mogli izravno kontrolirati odluke koje se donose.

U optužnici stoji kako su takvi postupci izazvali "opću pravnu nesigurnost u postupanju u predmetima sigurnosnih provjera".

Bude li ova optužnica potvrđena, ravnatelj OSA-e suočit će se s novim suđenjem, jer se pred Sudom BiH protiv njega već vodi jedan postupak u kojemu je također optužen za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Tereti ga se da je protuzakonito tražio i dobio snimke iz poslovnice jednog poštanskog ureda kako bi na taj način doznao tko protiv njega podnosi anonimne kaznene prijave.

Mehmedagiću potkraj ovog tjedna istječe sadašnja dozvola za pristup tajnim podacima, a po zakonu on novu ne može dobiti sve dok se protiv njega vodi sudski postupak pa nije jasno kako će on u tim okolnostima voditi državnu obavještajnu agenciju.

Mehmedagić je na čelo OSA-e dospio kao osoba od povjerenja predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i ujedno je njegov kandidat za još jedan mandat na ovoj dužnosti, nakon što mu je prvi istekao potkraj prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close