Mrtvaci i ''stranci''

Nitko ne može riješiti kaos na biračkim popisima?!

Vrlo je moguće, taj broj prijava porasti i na dan održavanja izbora.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2018. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema Izbornom zakonu, Središnje izborno povjerenstvo BiH je odgovorno za ažurnost podataka u Središnjem biračkom popisu. Međutim, za dostavu bitnih podataka o stanovnicima BiH, kao što je smrt, zadužene su druge institucije. Osim toga, SIP prema Izbornom zakonu nije ovlašten za brisanje građana sa Središnjeg biračkog popisa. Predviđena procedura podrazumijeva da matični uredi moraju Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) redovno dostavljati podatke o umrlim osobama. IDDEEA o tome obavještava MUP-ove, koji su zaduženi za brisanje imena sa Središnjeg biračkog popisa'', rekla je za Faktor Maksida Pirić, glasnogovornica Središnjeg biračkog popisa BiH.


I Vehid Šehić, člana koalicije "Pod lupom", koja nadgleda regularnost izbornog procesa, a koji je i sam svojevremeno bio član SIP-a, kaže slično.

''Prema Izbornom zakonu SIP je odgovoran za integritet Središnjeg biračkog popisa. To, između ostalog, podrazumijeva i ažurnost. Tome treba dodati i da na ažurnost Središnjeg izbornog popisa utječu i druge institucije. U prvom redu mislim na matične urede umrlih, koji su dužni svaku promjenu dostaviti državnoj agenciji IDDEEA-i, koja će na takav način ažurirati i Civilni registar građana BiH. Svi koji su umrli, oni ih moraju skinuti s Civilnog registra građana, a onda se automatski skidaju i sa Središnjeg biračkog popisa, tako da nitko tu ne može pobjeći od svoje odgovornosti, jer obveze ovih institucija, pa i SIP-a, proizlaze iz takvog zakona'', izjavio je Šehić.

S obzirom na to da je SIP, kako je i sama Pirić kazala, zadužen za ažurnost podataka u Središnjem biračkom popisu, postavlja se pitanje traži li u vremenu prije zaključivanja ovog popisa, SIP po službenoj dužnosti od nadležnih institucija, odnosno matičnih ureda, provjeru točnosti podataka.

''Mi to radimo. Podsjećam da smo u travnju ove godine, zajedno s matičnim uredima, vršili provjeru podataka i na osnovu te provjere sa Središnjeg biračkog popisa nadležni MUP-ovi su izbrisali imena oko 5.500 umrlih stanovnika BIH. Jedan od problema koji se javlja u vezi s brisanjem umrlih sa Središnjeg biračkog popisa su slučajevi smrti naših državljana koji žive u inozemstvu. U tim slučajeva matični uredi nemaju informaciju o smrti sve dok sama rodbina ne dostavi obavijest o smrti'', dodala je Pirić.

SIP i dalje prima prijave o krađi identiteta, odnosno o lažnim prijavama za glasovanje putem pošte. Do sada je zaprimljeno više od 300 takvih prijava. Kako je pojasnila Pirić, konačan broj ovih prijava bit će poznat naknadno, jer osim SIP-a ovakve slučajeve evidentiraju i općinska izborna povjerenstva. Ona su dužna sve zaprimljene prijaviti u SIP dostaviti do 6. listopada.

 

Tome treba dodati i da će, vrlo moguće, taj broj prijava porasti i na dan održavanja izbora.

Naime, svi birači koji tek na dan izbora budu otkrili da su lažno prijavljeni za glasovanje putem moći će glasovati na nepotvrđenim listićima, a glasački paket iz inozemstva s njihovim imenom, ako bude došao putem pošte, neće biti ubrojen i bit će predan Tužiteljstvu BiH.

Podsjećamo, pored brojnih nepravilnosti vezanim za glasovanje putem pošte, pojavila se i informacija prema kojem je na popisu za glasovanje skoro devet tisuća ljudi starijih od stotinu godina.

Kopirati
Drag cursor here to close