Zastupnički dom

Nisu usvojeni prijedlozi izmjena Izbornog zakona

Sa 11 glasova za i 29 protiv, Prijedlog HNS-HDZ je odbijen.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2018. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trećem nastavku 55. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici nisu usvojili nijedan od dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Na ovu razinu prijedlog je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio na prijedlog Kluba hrvatskih izaslanika.

Sa 11 glasova za i 29 protiv, Prijedlog HNS-HDZ je odbijen čime je završena višemjesečna trakavica u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, odnosno prijedloga koji je došao od hrvatskih izaslanika.

Nije podržan ni prijedlog SDA sa 7 glasova za, 33 protiv 1 suzdržan.

HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona Dom naroda bosanskohercegovačkog parlamenta usvojio je po hitnom postupku još u srpnju 2017., no na raspravu i glasovanje u Zastupničkom domu čekalo se mjesecima, dok su istodobno trajali bezuspješni međustranački pregovori o rješenjima koja bi bila svima prihvatljiva.

Podsjetimo, Zastupnički dom je raspravu o ovim izmjenama zapravo otvorio 21. prosinca prošle godine, no sjednica koja je tada započeta višekratno je prekidana i nastavljana pa je završena glasovanjem tek u srijedu.

Kako prenosi Hina, HDZ BiH je sa svojim saveznicima pokušao ishoditi izmjene izbornog zakona kojima bi se riješio problem nastao nakon što je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio dosadašnji način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, no uz to su iz ove stranke dodali i odredbe kojima se predlagalo uvođenje entičkih ad hoc izbornih jedinica iz kojih bi se birali hrvatski odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH.

Prijedlog HDZ-a, po kojemu bi se hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH birali iz županija unutar tog entiteta s razmjernom ili pretežitom hrvatskom većinom, kao i novi model izbora dva od tri člana Predsjedništva BiH, odbacile su sve stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko političko tijelo, ali i one sa srpskim predznakom poput Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

SDA, čiji prijedlog izmjena izbornog zakona također nije dobio potporu u Zastupničkom domu, nudila je rješenje po kojemu bi svakoj županiji bila ostavljena mogućnost delegiranja zastupnika u federalni Dom naroda iz reda sva tri naroda, a pitanje izbora članova Predsjedništva BiH u toj stranci uopće nisu tretirali ističući kako ono mora biti riješeno zajedno s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Opći izbori u BiH trebali bi biti održani u listopadu, a eventualne izmjene izbornog zakona moguće su najkasnije do početka svibnja.

O mogućim rješenjima trenutačno se pregovara među strankama, uz posredovanje delegacije Europske unije u BiH i veleposlanstva SAD u toj zemlji.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić tijekom dana otputovali su u Bruxelles kako bi tamo o tom problemu razgovarali i s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, no sva trojica uoči puta su kazala kako ne vjeruju da će u tom formatu biti moguće postići konačno rješenje.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close