Samo lagano

Ništa bez 14 uvjeta i izbornog zakona

"Europsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini…'' Ali…
Vijesti / Politika | 24. 06. 2022. u 07:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. lipnja 2022. godine u Bruxellesu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcioniranje države i kako bi se odgovorilo na težnje naroda.

Poručeno je to nakon što je vijeće objavilo zaključke o zahtjevima za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Europskoj uniji te o Zapadnom Balkanu i vanjskim odnosima.

Dodaje se da Europsko vijeće poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će državi omogućiti da odlučno napreduje na europskom putu, u skladu s mišljenjem Europske komisije.

"Europsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Europsko vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Europsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju", navodi se u zaključku.

Dodaje se i kako EU izražava punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU-u i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja.

Nadovezujući se na revidiranu metodologiju, Europsko vijeće također poziva Komisiju, Visokog predstavnika i Vijeće da dalje unaprijede postepenu integraciju između Europske unije i regije već tijekom samog procesa proširenja, prema zaslugama.

Europsko vijeće također u zaključcima o Zapadnom Balkanu podsjeća na važnost reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koje se odnose na nezavisnost i funkcioniranje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Također poziva partnere da jamče prava i jednak tretman pripadnika manjina.

"Europsko vijeće je obaviješteno o najnovijim događanjima u razgovorima između Bugarske i Sjeverne Makedonije. Poziva na brzo rješavanje posljednjih preostalih pitanja kako bi pristupni pregovori mogli biti otvoreni bez odlaganja", navodi se u zaključku.

Europsko vijeće je također navelo da ponovo potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rješavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Lideri zemalja Europske unije odlučili su da Ukrajini i Moldaviji dodijele kandidatski status. Odluka o tome je objavljena u četvrtak na summitu lidera EU-a u Bruxellesu. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na društvenim mrežama opisao je odluku kao "povijesnu".

Kopirati
Drag cursor here to close