Nikšić

Nismo se ubili da uvedemo multietničnost

''Danas vidimo da smo ionako podijeljeni dobili dva člana predsjedništva ali da je Denisu Bećiroviću ukradeno mjesto u Predsjedništvu'', rekao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2018. u 09:59

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo se baš ubili da uvedemo tu multietničnost pogotovo ovdje u Kantonu Sarajevo", rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u emisiji Pressing televizije N1.

Govorio je i o izboru u Predsjedništvo BiH i te o tome kako je kandidat SDP-a pokraden.

''Danas vidimo da smo ionako podijeljeni dobili dva člana predsjedništva ali da je Denisu Bećiroviću ukradeno mjesto u Predsjedništvu'', rekao je Nikšić.

Pročitajte još

Naveo je kako je ''bilo očito kako je u SIP-u bila pripremljena odluka i da su postojala četiri glasa da se ide sa popisom iz 2013. godine, a nisu postojala četiri glasa da se zadrži princip jedan-jedan-jedan''.

''Neki su došli kao zastupnici HDZ-a, neki kao ministri SNSD-a'', rekao je i dodao kako će to će ugroziti opstanak države BiH.

''To će biti definitivno pobjeda onih politika koje ni u ratu nisu uspjele, politika koje su osuđene za genocid ili UZP, koje nisu ni u Daytonu dobile tri etničke državice u BiH. Ljudi u SIP-u moraju biti svjesni težine jedne takve odluke koja je protiv Ustava FBiH. Ono što je činjenica, time ustvari prestaje potreba za postojanje multietničkih stranaka u BiH. Time bi rekli da jedna politička stranka mora stalno biti vlast. Zašto nam je važno da je popis 1991. godine? Na taj način se ustvari sprječava da prihvatimo posljedice koje su dovele do ratnih zločina etničkog čišćenja'', rekao je.

Između ostalog, čelnik SDP-a, koji se spominje i kako kandidat za mandatara federalne Vlade, rekao je kako rezultat ovih izbora pokazuje da ipak i u našem biračkom tijelu sazrijeva mišljenje da građani dobivaju podršku na listama.

''Možemo biti ponosni na činjenicu da su među našim zastupnicima svi. Mi dok budemo u prilici, mi ćemo se boriti za državu. Naša je želja, bh. bloka, da i tu pokažemo razliku. Ja želim priznati i neku našu grešku, SDP-a, i mi smo bili vlast u ovom periodu 2010. - 2014. Nismo se baš ubili da uvedemo tu multietničnost pogotovo ovdje u Kantonu Sarajevo'', poručio je Nikšić u Pressingu.

Kopirati
Drag cursor here to close