Problemi

Mašić: SDP neće nikome biti bošnjački partner

"Mi nismo bošnjački partner. Mi nećemo biti bošnjački partner ni Čoviću, ni Dodiku. Mi možemo biti samo bosanskohercegovački partner", kazao je u srijedu Damir Mašić iz SDP-a.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2018. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak je sa 52 glasa Elvir Karajbić iz SDP-a izabran je za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Nije bilo suzdržanih, niti glasova protiv. Sjednicu su napustili predstavnici SDA i HDZ-a BiH.

Damir Mašić je u obraćanju medijima kazao da može razumjeti ponašanje SDA.

"Jučerašnje ponašanje SDA mi je razumljivo, ponašaju se kao malo dijete kad mu uzmete igračku, ono plače jer i dalje želi igračku. Svjedočili ste jučer da se desilo uzurpiranje svih demokratskih normi i standarda, i ignoriranje većine. Edin Mušić je na svaki mogući način opstruirao sve što se nije sviđalo SDA. Pokušali smo ih upozoriti nekoliko puta, ali su oni odlučili prekršiti i poslovnik, i zakon i ustav", kazao je Mašić, te nastavio:

"SDA ima problem sa matematikom. Ako njima 52 ruke nisu većina od ukupno 98 i ako misle da su oštećeni neka se obrate sudovima. Ono što je evidentno da je Elvir Karajbić predsjedavajući, sve ostalo je manje bitno od toga".

Otkrio je kako je SDP- najvažniji cilj "izbacivanje glavnih opstruktora"...

"Nama je bio glavni cilj da izbacimo glavnog opstruktora zato što krši sve procedura. Namjerno smo išli da prvo imenujemo predsjedavajućeg. Elvir Karajbić se neće ponašati kao Mušić i neće blokirati bilo što. Mušić sa svojim jučerašnjim ponašanjem niti može, niti treba, niti smije da vodi nešto u Federaciji, pa tako ni Parlament", zaključio je Mašić, a piše N1.

Nama je bitno da imamo stabilnu instituciju. To nismo imali sa Edinom Mušićem. Pedeset posto problema za funkcioniranje Parlamentta bili su vezani za osobnost Edina Mušića", ocijenio je Mašić.
Novinarima je i pojasnio kako SDP "neki dan nije išao na pregovore sa SDA-om", nego se ova stranka samo odazvala na poziv...

"Mi nismo pregovarali sa SDA, samo smo se odazvali na poziv. Sa HDZ-om i SNSD-om nismo razgovarali. Što se nas tiče treba da ide kako je definirano u Ustavu - prvo županije, Federacija pa država. Danas se formira i službena skupštinska većina Kantona Sarajevo. Ovo će biti najranije formirana zakonodavna i izvršna vlast u Kantonu Sarajevu u povijesti", istaknuo je član SDP-a.
Podsjetimo, redsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je jučer rekao kako je za njegovu stranku "svejedno je li to jedan, drugi ili treći bošnjački blok. Prva točka će biti Izborni zakon, svi oni kojima je to prihvatljivo".

Mašić je Čoviću poručio da SDP nije bošnjački partner.

"Mi nismo bošnjački partner. Mi nećemo biti bošnjački partner ni Čoviću, ni Dodiku. Mi možemo biti samo bosanskohercegovački partner", kazao je Damir Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close