Lokalni izbori

U ''najvažnijoj općini u BiH'' ponovno prebrojavanje, ne zna se tko je prijavio nepravilnosti

Nikšić se na svojoj Facebook stranici zapitao zašto se glasovi u Općini Centar Sarajevo ponovo prebrojavaju.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2020. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradu Općine Centar Sarajevo ponovo su pozvani promatrači kako bi ponovo prebrojalo 21 biračko mjesto.

Broji se 1 mjesto za načelnika i 20 za vijeće. Nezadovoljstvo i sumnju izrazili su iz OO Narod i pravda.

''Nemamo nikakvih informacija tko je prijavio nepravilnosti. Najviše se broje glasovi za vijeće. Nama je rečeno da je slab birački materijal otišao na zbirno mjesto,, rekao je Sead Đozo.

Trenutno se u zgradi nalazi više desetaka promatrača. Niko ne zna tko je prijavio nepravilnosti tijekom izbornog procesa, piše Avaz.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik ESPo-a, oglasio se na svojoj Facebook stranici zbog ovoga zapitavši se zašto se glasovi u Općini Centar Sarajevo ponovo prebrojavaju.

''Alert, breaking news Zašto ponovo prebrojavaju Opštinu Centar? Zvali posmatrače i biračke odbore nekolicine biračkih mjesta (izgleda uglavnom “strogi centar”) i ponovo broje uz određeno nepoštivanje mjera protiv COVID-a.  Neki posmatrači i brojači napuštaju zbog takvih uslova. Ne namjeravaju čekati do tri ujutro na red da ponovo prebroje glasove sa svog biračkog mjesta.  O čemu se radi?

Izgleda da su neki birački odbori zapečatili sveske sa rezultatima u vreće zajedno sa listićima pa u CIK-u nisu mogli objaviti rezultate sa tih biračkih mjesta. Da bi ih izvadili moraju otpečatiti vreće, a da bi to mogli moraju slijediti zakonsku proceduru ponovnog prebrojavanja. Ako sam dobro shvatio. Ili haluciniram.

Ali “Naknadno otvaranje vreća je navedeno kao jedan od mogućih načina manipulacije izbornim rezultatima”, reče mi neko ko je prošao edukaciju za promatrače, nadajući se da to nije razlog za ovo brojanje'', napisao je Nikšić između ostalog.

Podsjećamo, na izborima u ovoj sarajevskoj općini pobijedio je kandidat Četvorke Srđan Mandić ispred kandidata SDA Nedžada Ajnadžića, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close