Formiranje vlasti

Nikšić: SDP će predložiti elektronsko glasovanje i videonadzor biračkih mjesta

''Želimo raditi konkretne programe, da ponudimo konkretna rješenja građanima BiH'' kazao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2019. u 13:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP), izabrani i imenovani dužnosnici stranke održali su danas sastanak u Sarajevu na kojem su prezentirane aktivnosti planirane za naredni period s posebnim osvrtom na lokalne izbore.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je na konferenciji za medije naveo da će danas obilježiti početak priprema kampanje za lokalne izbore, stoga  će kandidatima koji su na posljednjim izborima dobili podršku građana, vijećnicima, zastupnicima, omogućiti da do sjednice Glavnog odbora SDP BiH pripreme sugestije i prijedloge za koje smatraju da trebaju biti ugrađeni u izbornu platformu.

Izrazio je očekivanje da bi u rujnu ili listopadu trebali biti okončani izbori unutar SDP-a, a na kojima će biti izabrani predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija, a onda će se angažirati na konkretne sadržaje.

''Želimo raditi konkretne programe, da ponudimo konkretna rješenja građanima BiH'' kazao je Nikšić.

S obzirom da još nije formirana vlast na državnom i federalnom nivou BiH, SDP  će pokušati da, s političkim partijama koje su spremne, izvrše pritisak za izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi  omogućili elektronsko glasovanje i identifikaciju birača video nadzorom, ali i da se u Izborni zakon BiH uvede mogućnost izvanrednih izbora, jer je „nedopustivo da se dogovaraju oko svega osim oko formiranja vlasti“.

''SDP BiH neće ni po koju cijenu izdati svoje birače i kao najveća multietnička partija, spreman je platiti svaku cijenu za svoje principe, pa i cijenu da raspustimo najjaču županijsku organizaciju'', naglasio je Nikšić.

Upitan da prokomentira i sutrašnje okupljanje LGBT populacije, Nikšić je kazao da se SDP BiH i on lično uvijek zalaže i bori za jednakost svih građana, za ljudska prava i slobode.

Svatko ima pravo, kazao je, da se izražava onako kako smatra i SDP BiH će se uvijek zalagati, a to stoji i u Ustavu BiH, da se slobode ničim ne ograničavaju, te  je , u tom kontekstu, osudio napade na strane dužnosnike, veleposlanike.

''BiH može opstati samo ako bude njegovala i borila se za očuvanje kulture različitosti, jer i po svom nacionalnom sastavu BiH je država koja samo takva može opstati'', zaključio je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić na konferenciji za medije koja je danas održana povodom sastanka stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close