Prioriteti

Nikšić s predstavnicima UNDP-a: Digitalna transformacija i energetska tranzicija u fokusu

Premijer Nikšić istaknuo je da veoma cijeni dugogodišnju podršku UNDP-a u projektima važnim za poboljšanje života građana naše zemlje.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2023. u 19:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao s vršiteljem dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Sylvainom Merlenom. Razgovor je bio posvećen prioritetima Vlade FBiH u oblastima digitalne transformacije, energetske tranzicije, smanjenja zagađenja, kao i financiranju Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Premijer Nikšić istaknuo je da veoma cijeni dugogodišnju podršku UNDP-a u projektima važnim za poboljšanje života građana naše zemlje. Posebno je zahvalio na tehničkoj podršci koju UNDP pruža Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u provedbi projekta Europske unije za dodjelu pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH.

Važnost suradnje s ministarstvima

Također, v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a Merlen je naglasio važnost suradnje i s federalnim ministarstvima energije, rudarstva i industrije na projektima dekarbonizacije, zatim turizma i okoliša u oblasti zaštite okoliša, kao i projektima iz resora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

''Projekt EU pomoći domaćinstvima u našoj zemlji smatramo važnim, posebno u aktualnom vremenu. Federalna vlada poduzima mjere podrške i zaštite životnog standarda građana u Federaciji BiH. Značajno da je Vlada FBiH u suradnji s obje elektroprivrede našla modalitet da zaštitimo domaćinstva kada je riječ o cijeni električne energije. Iako je veliki inflatorni pritisak, te proizvodna cijena električne energije upućuje na ekonomsku opravdanost za njeno povećanje, naše opredjeljenje je da su naši građani prioritet'', istaknuo je premijer Nikšić.

Kao sljedeću važnu aktivnost Vlade naglasio je fiskalnu reformu na kojoj se intenzivno radi, kao i opredijeljenost na suradnju s gospodarstvenicima u ovoj reformi, a s ciljem ostanka radne snage u Federaciji BiH. Istakao je i planove na uvođenju online fiskalizacije, čiji cilj je suzbijanje sive ekonomije u našoj zemlji.

Dodatni zamah javnim investicijama

''Želimo dati i dodatni zamah javnim investicijama te stvoriti pretpostavke za intenziviranje javnih radova, što je također jedna od naših mjera za održavanje i ubrzavanje ekonomskog razvoja Federacije. Naravno, zelena energija je u posebnom fokusu Federalne vlade. Predstoji intenziviranje aktivnosti u našoj državnoj javnoj kompaniji Elektroprijenos BiH, s ciljem investiranja u prijenosnu mrežu koja je važna za nove kapacitete energije iz obnovljivih izvora'', naveo je premijer Nikšić.

Sugovornici su iskazali i opredjeljenje u iznalaženju efikasnih rješenja za financiranje Ciljeva održivog razvoja.

''Možete računati na našu podršku u oblastima klime, energije, digitalne transformacije te istraživanja razvoja. Ubrzanje implementacije tih segmenata će također uticati na ekonomski rast i svaki drugi napredak zemlje'', kazao je Merlen.

Također, premijer Nikšić je istaknuo očekivanja da će na razini BiH biti postignuti i novi pomaci na putu približavanja naše zemlje ka EU, čime bi se stvorile mogućnosti za značajne poticaje u provođenju Ciljeva održivog razvoja i potrebnih reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close